Inte en dag, utan ett ögonblick!

Idag är det vårdagjämning, exakt 10:29, inte en minut tidigare eller en minut senare:

Skärmklipp 2017-03-20 06.48.22Och på Wikipedia där jag hittade bilden, kan man även läsa följande och jag citerar:

”Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig.

Natt och dag är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade atmosfäriska refraktionen. Refraktionen innebär att solen kan lysa på lite mer än halva jorden på en gång. Det medför att dagen blir längre och natten kortare än den annars skulle ha varit. Refraktionen medför också att dag och natt är lika långa först något dygn efter höstdagjämningen.

Dagarna omkring vårdagjämningen går solen upp rakt i öster, och omkring tolv timmar senare går den ner rakt i väster. Om man bortser från områdena närmast jordens poler är dagarna kring vårdagjämningen ungefär lika långa över hela jorden.” Slutcitat

Och enligt FB igår, utlovades det snö idag, fast med en blick genom fönstret, känns det inte som om det skulle hända, men jag är inte den som säger absolut nej…allt kan hända.

Apropå väder och solen vi hade i helgen, kommer jag osökt in på ämnet D vitamin. Vilket ofta är en brist hos äldre personer och speciellt häruppe i norr, då solen inte visar sig så mycket under vinterhalvåret.

Dom flesta vet redan att D vitamin, får vi från solen, men inte under oktober till mars, då många skulle behöva få i sig lite mer av den varan. Nu till nåt lustigt. Jag var ju till läkaren och där gick hon igenom mina provsvar och hon sa att mina D vitamin depåer såg utomordentligt bra ut, och hon undrade om jag knaprade D vitamin…fast nej.

Hm, så läser jag på bristguiden.se att via maten får man i sig det vitaminet i fisk…fast jag äter inte fisk, och mjölk, men jag dricker inte det heller, så nu kan jag inte låta bli att undra vart jag får mina D vitaminer ifrån? Är min hud, spec…den lagrar solen längre än vad som är normalt? Ja, kan jag tänka mig, bara för att…

Nåja, det är ju något positivt i alla fall, och kan väl vara en av orsakerna till varför jag är så obrydd om solen skiner eller inte. Jag gillar läget ändå, oavsett vilket väder det blir. Kroppen har ju ett knepigt sätt att kunna känna av vissa brister, till exempel, du lider av järnbrist, och din kropp säger att du är sugen på järnrik mat, utan att du själv tänker på det.

Din kropp skriker efter D vitamin, du längtar efter sol, för att ladda depåerna. Skippar du allt socker intag kan du få blodsockerfall, skak i benen, darr i hela kroppen och den ropar efter nåt sött för att återställa balansen. Samma lika, då det gäller fett. Våra kroppar kan mer än vi tror, och allt sitter inte i huvudet 😀

Någon hade lagt ut en sån här bild på FB igår, och jag trodde att det var ett skämt:

ti1p4Så googlar jag och inser att nej…det är inget skämt, det är på fullaste allvar, men vad??? Vadå diet vatten, det var det dummaste jag hört, seriöst. Hur kan detta diet vatten, vara något mindre, än det vi redan har i kranarna? I know nathing!!!

Skärmklipp 2017-03-19 10.45.00

Hoppas på en fin måndag, för er alla!
17434878_10155073260156585_1770482618679544593_o

Maria Lundmark Hällsten