Ovala, vita med gult i och ibland grönt…đŸ„šđŸł

Visste ni hur lÀnge man kan förvara ett kokt Àgg i kylskÄpet? Jag vet det nu, efter att ha lÀst det pÄ fejjan. 5-7 dagar och man ska helst förvara dom i lÄda eller pÄse eftersom skalen Àr porösa och kan ta Ät sig smak av andra saker. Bilder frÄn 2013, dÄ jag och Tina var i Yttertavle.

Fick veta av mamma, för lÀngesedan, att om man inte vill att dom ska bli gröna, sÄ ska man skala dom och lÀgga i pÄse. HÀr blir inte dom kokta Àggen sÄ gamla, sÄ jag har bara provat nÄn gÄng, och det gick alldeles utmÀrkt.

Fast googlar man sÄ sÀgs dom bli grön för att man inte kylt dom tillrÀckligt eller att man kokat dom för lÀnge. Men nÀ, jag kokar dom bara i 7 minuter och varför Àr dom dÄ inte grön, med en gÄng, utan det blir, först efter nÄgra dagar.

Mja, dĂ€rom tvista de lĂ€rda. HĂ€r ska ni i alla fall fĂ„ lite koktider. Kanske skulle skriva ut dom och sĂ€tta pĂ„ kylskĂ„pet. Åke sĂ€ger nĂ€mligen att 1 Ă€gg, kokas 5 minuter, 2 Ă€gg, i 10, hm…men Ă„ andra sidan, pĂ„ dom snart 37 Ă„r vi varit ihop, har jag aldrig sett honom koka ett Ă€gg, sĂ„… NĂ€, jag sparar pĂ„ papperen, och skulle han mot all förmodan koka ett Ă€gg, sĂ„ fĂ„r han googla.

3 minuter
BÄde vitan och gulan Àr lös. Passar bra till emulsioner och dressingar, till exempel Nobisdressing.

4 minuter
Lös gula, nÄgot fastare vita. RÀtt koktid för att servera Àgget pÄ eller i pasta som blir hÀrligt krÀmig.

5 minuter
Gulan fortfarande rinnig, men vitan har börjat bli fastare i sin konsistens. Koktid för ett perfekt löskokt Àgg.

6 minuter
Äggulan börjar koagulera i kanterna men Ă€r fortfarande mycket krĂ€mig. Fast vita.

7 minuter
KrÀmig gula som börjar bli fast och en helt fast vita. Precis mitt emellan löskokt och hÄrdkokt.

8 minuter
NÄgot fastare Àggula. Passar bra till sallader och krÀmiga, men fasta Àgghalvor.

9 minuter
Fast vita och gula. Nu börjar Àggen nÀrma sig hÄrdkokta. Ultimata koktiden för att hacka ner i till exempel grabbröra och gubbröra. OcksÄ perfekt Àgg koktid för Àgghalvor.

10 minuter
Ljusgul gula. Mycket nÀra helt hÄrdkokt.

11 minuter
Gulan har börjat fÄ ett vitt, grynigt utseende. RejÀlt hÄrdkokt. Efter 11 minuter börjar Àggulorna fÄ en grön kant och blir gryniga och torra. De blir trÄkiga i bÄde utseende och smak och brukar skÀmtsamt kallas militÀrÀgg.

Winstone Àlskar Àgg, bÄde stekt och kokt.

Och dom Àr ju bra till vÀldigt mycket. Vill man nu inte anvÀnda Àgg, sÄ finns det faktiskt substitut. NÀmligen kikÀrtsspad. FörhÄllandet mellan Àgg och kikÀrtsspad Àr 1:1 vilket gör bakningen jÀttesmidig. Ett Àgg Àr ca 3 msk, sÄ du kan enkelt ersÀtta varje Àgg med 3 msk spad. Och det blir sÄklart lika gott som vanligt!

HĂ€r ett recept som jag definitivt ska testa…med sockerfri choklad.


HÀll ner smÀlt choklad i kikÀrtsspadet och börja vispa. Efter en stund har du en ljuvligt krÀmig och fluffig chokladmousse. Att spadet inte tillför varken mÀttat fett, kolesterol och eller sÀrskilt mÄnga kalorier ser vi som en bra bonus!

Tano, hunden en trappa upp, har ett roligt sÀtt att chilla pÄ. SÄ hÀr ligger han och sover ibland.


Jag var nyss upp och tog ner honom. Han brukar alltid stĂ„, startberedd innanför dörren, men inte idag. Tror Nicco eller Georgo, fĂ„r kolla in i deras klĂ€dkammare dĂ„ dom kommer hem. Han kom nĂ€mligen ut dĂ€rifrĂ„n đŸ€­

Idag blir det ett ofrivilligt statsbesök. Ska till tandlÀkaren, och gÄ ett jobbÀrende samt in pÄ Apoteket. Ofrivilligt sÀger jag, för jag hade hellre stannat hemma. Men det Àr ju bÀttre att bara göra det sÄ Àr det bortgjort.

Fick Àran att skriva ett sista avsked frÄn bastugÀnget, till vÄr Kerstin. Det gjorde jag igÄr kvÀll. SÄ smidigt ÀndÄ, att man kan göra sÄnt hÀr via minnessidor pÄ nÀtet. Och dÀr kan man ju Àven lÀmna hÀlsningar eller tÀnda ett ljus. Fint, tycker jag. Och det hÀr blev vÄr sista hÀlsning, till vÄr vÀn.


Hoppas pÄ en bra dag, för er alla!

Maria Lundmark HĂ€llsten