Nästan magiskt, faktiskt!

Jerry och Mary bor i Duluth. Vi har tidigare pratat om hur deras väder är kontra här. Snömängder, årstider och sånt där. Igår l Mary ut solens upp och nedgångar.


Jag blev nyfiken och googlade våra tider, här i Umeå och i Malå. Jodå, det skiljer sig en hel del. Och då jag la ut tiderna på hennes FB sida, fick jag ett wow till svar och en fråga om det var många som var bekymrade över ljuset.

Mja, det finns ju garanterat dom som är det, själv tror jag väl att om man är född här så är man van. Det är ju alltid prat om vårat ljus och man längtar till det.

Tänk er Malå, och det är 1 juli, vi ponerar att det är en solig dag, och då går den ner, 23,42, och den poppar och hoppar upp igen, 01,54.

Den här bilden tog jag på midsommarafton ifjol. Gissningsvis runt 23 snåret, strax innan den gick ner.


Och himlen blir ju aldrig direkt nå mörkare än det där. Man kan se ljuset från solen även då den gått ner på riktigt.

Man känner ju redan nu vilken skillnad det är på ljuset, kontra hur det var vid jul. Då var det redan mörkt då jag kom till jobbet, strax innan 13.30. Och nu är det mörkt vid middagstid. Vi går mot ljusare tider, och det är väl helt ok 🌞

När jag satt och funderade på hur jag skulle förklara vårat ljus, för Mary, och känslorna man kan ha inför dom ljusa sommarnätterna, så backade jag bandet till den där helgen innan midsommarafton, 2019.

Vi hade partytältsfest för att fira att jag fyllt år. Vi var ett helt gäng här ute, Vädret var perfekt.

Jitte och Ina, dom två där på vänsterflanken, + jag, var dom 3 sista musketörerna som satt och surrade, eldade, skrattade och planerade, heeela natten. Och vi märkte aldrig av något mörker, däremot var det nästan i samma sekund, vi alla 3, märkte ljuset. Det var morgon, solen sken och fåglarna kvittrade. Helt underbart, nästan magiskt, faktiskt.

Den känslan är svår att få på pränt, den måste upplevas. Kvar på gården då jag sedan klev upp, var deras cyklar.


Och en nanosekund, undrade jag om dom kanske låg och sov i bussen, hahaa…Ja, det kan man kanske inte skylla på nåt ljus, däremot att vi säkert drack något med alkohol i. Det var då jättekul i alla fall. Och nu ser jag fram emot sommaren och givetvis en partytältsfest igen.

Ha en in tisdag, allihop!

Maria Lundmark Hällsten