I see the light… eller var det ett ljus 🕯

ApropÄ Avatar konserter jag skrev om igÄr, sÄ kommenterade Theresé mitt inlÀgg pÄ FB och jag citerar henne.

”Du mĂ„ste alltsĂ„ prova 4d-bio nĂ€sta gĂ„ng ni Ă€r hĂ€r. DĂ„ skakar stolen, regn/snö och blĂ„st, till och med vĂ€rme kommer vid sĂ„na scener pĂ„ duken. Vi sĂ„g Dumbledores hemligheter pĂ„ 4d. Man kĂ€nde till och med smĂ€llarna nĂ€r de förtrollade saker och slogs med trollstavarna. Enda konstiga va att min granne kĂ€kade dillchips varje gĂ„ng en skurk kom pĂ„ duken och dĂ€rför blev det Ă€ven lite konstiga luktfenomen att associera med.” slutcitat

Vad Àr nu detta som hon pratar om. Jo, 4DX Àr en bioupplevelse för alla sinnen. Vind i hÄret och stolarna som skakar, hoppar och krÀnger. Dimma, doft av brÀnt gummi och snö som faller frÄn taket.

Det lĂ„ter inte som en klassisk biobesök – men nu Ă€r det verklighet i vĂ„ra 4DX-salonger i Uppsala och Malmö!

Med 19 olika effekter erbjuder 4DX ett helt nytt och unikt sÀtt att se film pÄ bio.

Upplev fartfylld action, spÀnnande skrÀck och fantasifull familjefilm med alla dina sinnen! Detta citerades frÄn denna sida https://www.nfbio.se/4dx

LĂ„ter onekligen spĂ€nnande, och dĂ„ hon skrev om luktfenomen, sĂ„ kom jag ihĂ„g luktkorten du skulle ha om du sĂ„g pĂ„ filmen Polyester. Hahaa… upplevelse bio, big time. Ingen film jag sĂ„g, men hörde talas om den i flera Ă„r.

Och sen vill jag minnas, att det för vÀldigt lÀnge sedan sas, att i framtiden skulle vi kunna se pÄ 3D film utan glasögon, det lÀt som utopi, fast vi Àr nog pÄ god vÀg.

Jag och Nicco gick lÀngst strandpromenaden i förrgÄr. Vilket fint stÀlle att gÄ pÄ.

Samtalet gled in pĂ„ sommar kontra vinter, och vad i hela HE… man gillar med vintern? Varför Ă€r förhoppningarna sĂ„ höga den hĂ€r Ă„rstiden? och att sedan bo just hĂ€r. SĂ„ högt upp, dĂ€r sommaren inte Ă€r vĂ€rldens lĂ€ngsta.

Jo man kÀnner vÀl behovet att fÄ vara ute, hÀnga med vÀnner, njuta av vÀrmen, bÄde dag och kvÀll. Att gÄ ut och trÀffas, inte bara över en fika pÄ nÄt ute café, utan möjligheten att fÄ ta en öl eller tvÄ, pÄ nÄt bra stÀlle. Alla verkar som leva upp.

Vad har man liksom, att se fram emot pĂ„ vintern, undrade hon, lite spydigt. Jomen jag gillar vintern ocksĂ„, och kontrade med att man kan tĂ€nda ljus och faktiskt se att dom brinner. Jag hann inte fortsĂ€tta innan hon avbröt med ett fnysande… TĂ€nda ljus, vadĂ„ tĂ€nda… vi Ă€lskar vintern för att vi fĂ„r tĂ€nda ett ljus, menar du?

Nu fick jag ju fortsÀtta med att det kanske inte Àr ljuset i sig, utan det fÄr symbolisera lugnet. För hur det Àn Àr, sa jag, sÄ efter 10 dagars sol, och toppenvÀder, sÄ lÀngtar man efter regn och rusk, sÄ man faktiskt fÄr lov att vara inne.

Lite som nĂ€r man sĂ€ger att man sitter ute för man mĂ„ste som passa pĂ„… men att passa pĂ„ och det bara fortsĂ€tter, blir inte bra, det heller. Allt man kanske borde göra, blir liggandes.

Sen kan jag vÀl tycka, alldeles för mig sjÀlv, att det hade varit najs med liite lÀngre sommar. Det gÄr som för fort, dÄ den vÀl sÀtter igÄng. Men betÀnk ocksÄ, ni som varje Är, i början av juni, att snart vÀnder det igen.

Det tar faktiskt lika lĂ„ng tid innan det blir mörkt, som det tar att det blir ljust igen, sĂ„Ă„… Skillnaden Ă€r vĂ€l att det Ă€r ljuset man lĂ€ngtat till och dĂ€rför kĂ€nns det bĂ€ttre dĂ„ det vĂ€nder Ă„t det mer, ljusa hĂ„llet.

Och givet, det finns ju mÄnga som njuter av vintern. Med snöskoter och skidÄkning, pulka och annat. Beror ju lite pÄ var och ens, intressen.

IgĂ„r kilade vi runt Umestan istĂ€llet. NĂ€r vi kom hem blev det kaffe, ute och dĂ„ kom första droppen. Ska vi slĂ„ upp partytĂ€ltet, mĂ„nntro. Äsch sa Nicco, det Ă€r ju bara nĂ„n droppe. Men Åke tyckte att vi kunde testa att sĂ€tta upp det och jag lovar, dĂ„ vi satt fast sista bandet, sĂ„ kom hĂ€llregnet, men vi kunde sitta torrt dĂ€runder.

Matchar vĂ„ra utemöbler 😍

Efter middagen ville jag testköra Camaron, Winstone och Åke följde med och vi var vĂ€l ute nĂ„n timme. Oljan ska ju runt ordentligt i motorn, och smörja upp den. TĂ€ndningen Ă€r dock inte bra, och flĂ€ktremmen mĂ„ste spĂ€nnas pĂ„. Men det Ă€r ett fint sjung i den, Ă€ndĂ„. Klicka pĂ„ bild för att se.

Med BrÀnnbollsyran runt hörnet, sÄ fick vi in lite mer ljud Àn vanligt, och helikoptern svÀvade runt fÀltet, heeela kvÀllen och in pÄ natten. I eftermiddag Àr vi bortbjudna pÄ altanhÀng hos min kusin, trevligt minsann.

Och slutligen, Winstone min vĂ€n, han har genomskĂ„dat oss, oh my…

Ha en fin lördag, allihop! HÀr lÀnk till pratblogg 4...

Maria Lundmark HĂ€llsten