Myror 🐜 och vĂ€derstreck 🌎

Vet att ett sĂ€tt att hĂ„lla reda pĂ„ vĂ€derstrecken Ă€r att kolla pĂ„ vart myrorna bygger sina stackar. Jag visste nĂ€mligen att det var i söder…eller norr. DĂ„ frĂ„gan kom upp, tidigare i sommar, sĂ„ svarade jag sjĂ€lvsĂ€kert att myrorna bygger pĂ„ norrsidan. Men fick pĂ„ skallen, med en gĂ„ng, det var söder.

Fast dÄ mÄste vÄr Lainejaurudde ligga i ett twilight omrÄde. Jag vet nÀmligen av en myrstack som funnits dÀr sedan, minst 48 Är tillbaka. HÀr Àr den, btw, gömd bakom snÄret.


Och enligt vĂ€derstrecket som alla Ă€r experter pĂ„ att peka ut, sĂ„ ska den hĂ€r stacken vara uppbyggd i nordvĂ€st, lĂ€ge, hm…


Googlar, hittar lite…

Myrstackarna ligger ofta pÄ södra sidan av en trÀdstam eller en gammal stubbe, sÄ att ingenting skuggar stacken.

Om man rör sig i skogar dÀr det finns mÄnga myrstackar, kan man Àven studera dessa för att fÄ en liten vink om vÀderstrecken. De Àr nÀmligen oftast byggda pÄ sydsidan av trÀd, och formen pÄ myrstacken Àr ocksÄ oftast mer lÄng-sluttande mot sydsidan.

Även om vĂ€derstrecken inte stĂ€mmer helt exakt, sĂ„ ligger den största delen av myrstacken pĂ„ bilden söder om trĂ€det (mer exakt sydvĂ€st), den Ă€r ocksĂ„ mer lĂ„ngsluttande ditĂ„t, och Ă€ven mossan pĂ„ stenen i bakgrunden vĂ€xer frĂ€mst pĂ„ nordsidan.

Foto Robert Cederholm

Det finns en hel del saker man kan titta pĂ„ i naturen för att försöka rĂ€kna ut vad som Ă€r norr och vad som Ă€r söder. NĂ„got jag verkligen vill understryka Ă€r dock att man lĂ€r sig sĂ„ mĂ„nga av dem som möjligt, och sedan alltid gĂ„r efter sĂ„ mĂ„nga av metoderna som man kan i varje given situation. Ingen av dem stĂ€mmer nĂ€mligen helt till 100% i varje enskilt fall, sĂ„ det rĂ€cker inte med att bara titta pĂ„ ett trĂ€d, en sten eller en myrstack – man mĂ„ste kombinera flera metoder, och Ă€ven titta pĂ„ fler Ă€n ett exemplar inom varje omrĂ„de.

SĂ„ slutklĂ€mmen, blir, att man inte alls kan vara sĂ€ker, men det Ă€r mer troligt att det stĂ€mmer. Den pĂ„ Udden, stĂ€mmer inte alls, men det kan bero pĂ„ att jag varit dĂ€r hundramiljoner gĂ„nger, och snurrat till det med mitt energifĂ€lt, haha…

Ha en fin onsdag, allihop

Etiketter: , , , , , , ,

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.