Åkattraktioner 🎠 och andra hemligheter 💀

Pratade om olika Äkattraktioner, dÄ vi var nere i JÀrlÄsa. Jag och min bÀstis, back then, Urban, gjorde en heldag pÄ Grönan. Gissar att detta var 1982-83. Vi skrattade oss genom hela lustiga huset, jag kunde ju givetvis inte hÄlla mig pÄ benen, skulle ha backat redan i den lustiga trappan upp, dÀr jag lyckades tappa min jacka pÄ en stackars kille som stod nedanför mig, haha. Han var dock snÀll och tog med den upp.

Efter det föll jag i den snurrande tunneln man ska igenom, och tappar jackan igen. Vem tror ni kommer efter och plockar upp min jacka, samme kille, skÀmmigt!!


Sen skulle vi prova pĂ„ nĂ„got som hette centrifugen. Vi gick, alla in genom en dörr och dĂ€rinne var det som att stĂ„ i ett rör. Det jag minns bĂ€st, var vĂ„r reaktion pĂ„ hur det sĂ„g ut…lite skabbigt, halvtrasigt golv. En ur personalen kommer in och bankar lite med en hammare, sĂ„ sĂ€ger vi till varandra, -Men tur att vi dĂ„ har nĂ„t att stĂ„ pĂ„!

Jojo, trodde vi ja. NÀr det spann pÄ som bÀst sÀnktes golvet och alla hÀngde kvar som paralyserade flugor pÄ vÀggen. En man i kavaj, inte nykter, kan jag sÀga, trasslade in sig i kavajen och hÀngde precis som om han satt i en stol, med kavajen över ansiktet.

Spikandet med hammaren, tÀnker jag idag, var förmodligen för att sÀtta lite skrÀck i alla som ville Äka. Enbart för att göra Äkturen mer hiskelig, Àn den redan var.

Vi skrattade nog efter denna ocksÄ, och det fanns dom som förmodligen Äkt den förut. Vi stod och kollade pÄ andra som Äkte, efterÄt, och nÄn tog sig upp i liggande stÀllning, det sÄg galet ut. Googlade pÄ centrifugen och hittade en som tydligen finns pÄ Tom Tits experiment. HÀr försvinner dock inget golv.

Theresé hade hittat en annan bild pÄ centrifugen, som hon skickade till mig. HÀr ser den dock mer annorlunda ut. Jaja, det finns sÀkert en hel uppsÀttning av olika modeller. Jag skulle aldrig sÀtta min fot i en sÄn, idag. Skulle inte kunna gÄ rakt efter nÄt sÄnt. SÄ för mig rÀcker det med att snurra ett varv sjÀlv, pÄ grÀsmattan, sÄ Àr jag körd.


Var med mamma igĂ„r och fick med mig nĂ„gra böcker hem. Bland annat Sibyllas hemlighet. Den vĂ€cker ocksĂ„ minnen, frĂ„n en svunnen tid. Min pappa fick denna bok av mamma, och dĂ„ jag nu ser pĂ„ framsidan, sĂ„ fattar jag varför jag gillade den, eller vad tror ni 😆


Jag och kompisen Annica, smygkollade i den, vet inte om mamma, tyckte att det var nÄgot för oss barn att lÀsa. Hahaa, mm, sÄ kan det mycket vÀl vara. Den innehÄller en del lustigheter.


Kommer speciellt ihÄg att vi fascinerades över hur man skulle kunna gÄ pÄ svÀrd. Tur att vi inte hade ett gÀng svÀrd, tÀnker jag idag.

ApropĂ„ dĂ„, och nu, hittade den hĂ€r bilden i ett flöde, och visst kommer ni ihĂ„g, hur man stod och fipplade vid skivspelaren. Men det gick…

IkvÀll Àr det sista Gammlia, bÄde stillastÄende och körning för dom som vill. Jag undrar vad vÀdret vill, jag, och hoppas att vi har en tumme med det, dÄ det hade varit kul att fÄ Äka upp en sista gÄng för i Är.

Hoppas pÄ en bra dag, för er alla!

Maria Lundmark HĂ€llsten