Vilka otroliga kontraster det finns, dĂ€rute đŸŠ›đŸ©

Vi har fÄtt en ny vikarie pÄ jobbet, jag hade ett inskolningspass med honom i förrgÄr. En riktig stjÀrna, som bara vet, hur man bemöter mÀnniskor, tar hand om och ser efter dom man jobbar hos. NÄ, han Àr frÄn Kenya, och har bott hÀr i snart 8 Är.

Vi kom att prata om djur, och vilka djur vi Àr rÀdda för. Min brukare Àr en hÄrding, inte rÀdd för nÄt. Han Ä andra sidan, Àr rÀdd för ormar. Inte sÄ konstigt egentligen, deras ormar Àr betydligt giftigare Àn vÄra. Han hade haft 2 möten med orm, hemma i deras lÀgenhet i huvudstaden i Kenya.


Sen fortsatte han och berĂ€ttade att som barn, var det ju andra djur som dom skulle passa sig för… hĂ„ll i er nu… krokodiler 🐊 och flodhĂ€star 🩛
Jag blev alldeles hÀnförd, tÀnk vilka sjuka kontraster det finns i vÀrlden. -Nej, idag blir det inte att bada i sjön, flodhÀstarna hÀnger dÀr. -Passa dig för krokodilen nu nÀr ni Àr ute.
Kontra vĂ„ra upplevelser hĂ€r hemma. -Klappa inte pĂ„ hundar utan lov…


Kan ni gissa att han skrattade dĂ„ jag berĂ€ttade om mitt lilla djur jag Ă€r rĂ€dd för. JodĂ„, han skrattade och mellan skratten kom han med samma konstaterande som alla andra… Men fjĂ€rilar, dom Ă€r ju jĂ€ttefina… och dom bits ju inte. Johoda, sa jag, det kan dom, har du aldrig sett dom med huggtĂ€nder.

Intressant var det ocksÄ att höra om sprÄken. Dom pratar Swahili, men har engelska i skolan. Sedan finns det 42 olika sprÄk i stammarna. Ok, sa jag, ungefÀr som dialekter dÄ? Nej nej, alla stammar har sitt egna sprÄk. Jösses!!

Jag frÄgade om han, firar jul pÄ nÄgot sÀtt, och jodÄ, dom firar ju, precis som vi. Men dÀr Àr det inte jultomten som kommer utan Father Christmas.


Father Christmas Àr ursprungligen en personifiering av julen som förekommer i engelsktalande lÀnder, dock inte i USA och Kanada. Figuren ledde till utvecklingen av den moderna Jultomten i USA, och Àr numera ofta synonym med just Jultomten. DÀr fÄr man presenter pÄ juldagen.

Sen tÀnkte jag, apropÄ denna pratstund vi hade. Vilka intressanta historier och upplevelser man fÄr höra om, om man bara frÄgar. Och tÀnk hur mÄnga vi Àr, och hur mÄnga vi har runt omkring oss, som vi faktiskt kan frÄga. Alla har vi historier att berÀtta.

Tog en bild pÄ mina 2 pelargoner som stÄr i köksfönstret.

DĂ„ jag gjorde det, dök detta upp i min skalle… Rustad, rak, och pansarsluten. Mm, den dikten, har jag en gĂ„ng i tiden, skrivit ner i en bok. Jag var runt 14-15 Ă„r, och vet inte riktigt varför den fastnade dĂ„.


Karin Boye Àr i alla fall den som skrivit den, och hÀr kommer den i sin helhet. TÀnkvÀrd ÀndÄ och som med mÄlningar Àr det fri tolkning. Med den önskar jag er alla en fin onsdag!

Jag vill möta…

Rustad, rak och pansarsluten
gick jag fram --
men av skrÀck var brynjan gjuten
och av skam.

Jag vill kasta mina vapen,
svÀrd och sköld.
All den hÄrda fiendskapen
var min köld.

Jag har sett de torra fröna
gro till slut.
Jag har sett det ljusa gröna
vecklas ut.

MÀktigt Àr det spÀda livet
mer Àn jÀrn,
fram ur jordens hjÀrta drivet
utan vÀrn.

VĂ„ren gryr i vinterns trakter,
dÀr jag frös.
Jag vill möta livets makter
vapenlös.
Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.