Bra eller Obra, hur svårt ska det va…

Mättat fett eller fleromättat, kolhydrater- sockerarter/glukos och fruktos,  HDL eller LDL. Snacka om att kollra bort folk och att man kan blanda ihop det. Nu VET jag vad som är det rätta, men visst hade det varit enklast om man bara döpt om sakerna till BRA eller OBRA, oavsett om det handlar om fett, socker eller gott eller ont kolesterol.

Ibland kan man dock hamna mitt emellan…

Nu menar jag där man kanske har saker i sin kropp som kräver this and that men som tar ut varandra. Man kan, som jag, ha gått igenom en operation som gör att man har ett mindre upptag av sånt man behöver, och då gäller ”det här”. Men sen så har jag något annat, som kräver nåt som jag ska undvika. Vad ska man då plocka bort eller finns det något som funkar åt båda håll

Vad är absolut viktigast för just mig, och vad kan vara viktigast för dig.

Jag fick ju ett brev från Scapis med en massa siffror. Där var det en rad som stack ut betydligt mer än det andra som nästan allt låg lite under. Nämligen kalket jag bär runt på i mina blodkärl.

Man ska helst av allt, ligga på 0, men man har ett spann upp till 100, och detta beror säkert på ålder och annat man tagit i beräkningarna. Nån ska ju alltid vara värst, och i detta fall hamnar nog jag i den gruppen. Min siffra är 3016, och då bör man åtgärda om man inte vill riskera en hjärtinfarkt eller stroke inom loppet på 2-5 år.

Av den anledningen, mina vänner, sitter jag och googlar, på vilka förändringar jag kan göra nu, som i nu. Och en av dom blev då mitt kaffedrickande, vilket föranledde ett besök på Netonnet igår där jag införskaffade denna maskin

En Moccamaster! Det ska då bli kaffe som inte påverkar kolesterolet i negativ mening. Vilket tyvärr, kokkaffe gör. Apparaten invigdes och och det dokumenterades igår kväll. Den första koppen 😅

Jag vet att man INTE ska äta rött kött och chark, och gör man det ska man ligga på max 500gr/vecka. Kyckling och kalkon är ett bättre alternativ. Mejeriprodukter går också bort.

Nu har jag precis haft samtal med dietist från kirurg i Lycksele, en kvinna med mycket erfarenheter. Jag fick väldigt goda råd och även svar på en del frågor som jag haft, över vad jag kan äta och vad jag inte bör äta. Kändes positivt!

Nästa vecka är jag kallad till dietist på Scapis och därifrån kommer då en remiss till hjärtmottagningen att skickas. Känns som om det kommer att bli ordning och reda och fler frågor kommer att få svar.

Varför jag skriver om detta, är att jag inte är så tvärsäker på att ALLA har koll på deras insidor och vad ni bär på i kärlen. Jag vet inte heller om testerna jag fått göra är något alla får göra, bara så där för att. Vilket i så fall är lite skrämmande. För hur ska man veta om man inte har symptom på att något är galet. Gissa att jag är tacksam att jag hoppade på att vara med på dessa undersökningar

För gissa vad…då finns det ju fortfarande hopp om att jag kan få göra nåt sånt här i framtiden 😂

 

UNDERBART!! Annelie och Tina, visst är ni med?

Nu ska jag förbereda mig och Winstone för dagens hund bad på Dogman. Så jag önskar er en fin onsdag, och kom ihåg, bara för att man inte ser saker, innebär det inte att dom inte finns. Ta hand om er, idag är idag, imorgon är en annan dag!

Etiketter: , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Tina

    Jättebra info, tack! Men OBRA att du låg så högt på förkalkning 😬 Fick precis min syster att sluta ta kalktablett!!

    • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

      Jag frågade om kalk tabletten, hon sa att jag skulle fråga vad dom sa på hjärtmottagningen. Något dom skulle ta ställning till. Oklart om det påverkar det du har i blodet. Tabletten är ju för skelettet. Men hon var inte helt hundra på vad som gäller.

  2. jerry hallsten

    Mary’s mother lived to almost 104 and lived on boiled coffee and high carbohydrate bakery items. She walked a lot having no car and relied on rides from friends or bus.

    • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

      Yes, I know that your mother-in-law came up to an honorable age, and what a woman she was. Even though I didn’t know her at all, I’ve seen posts you’ve shared where she’s been involved. I was impressed by her, for real. And I also understand that we are all different both inside and out. My grandfather had more than one stroke and he lived to be 93 years old. But the biggest difference between those who grew up from the beginning of the 1900s is probably that they had other jobs and a different life. Many hardworking people. The food they ate was not processed, it was more natural, I think. So I play it safe and remove things I know I can. I know that part of my ailment is in my genes.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten