Marja

Den långa resan.

Opa! Opa!

I morgon flyger jag till Stockholm och kommer att ta några dagars paus från bloggandet. Under tiden ska ni få lära er en grekisk dans. 

Under hela åttitalet dansade jag internationell folkdans. Vi dansade främst danser från Balkanländerna och jag gillade mest grekiska danser. Den här dansen är min favoritdans. Den heter Hassapikos eller slaktardansen. Man ska föreställa sig tyngden av ett slaktat djur på axlarna och dansa framåtböjd med böjda knän.

Dansen kallas också för Zorbas dans, efter filmen  Zorba the Greek med
Anthony Quinn.

Den har många stegkombinationer och måste därför koreograferas.

Jag hittade en underbar version på Youtube, med tre eleganta män som verkar dansa på någon privat tillställning. De är lite stela i knäna, men mot slutet kommer en mycket fin nigning, vid 3:34 ungefär. 
Man ser att det inte är första gången de dansar tillsammans och det syns tydligt att mannen som dansar längst ut till vänster (ur vår synvinkel) bestämmer turerna. De två andra tittar på hans fötter i början på varje ny tur.

 Nu dansar vi!

P.S. Appropå inlägget om att jag hade städat, kom en av mina bloggläsare och ringde på i dag. Kul! Tyvärr var jag lite stressad med att stryka och packa inför Stockholm, så vi får ta änglakaffet en annan gång.
E-M, jag lovar att jag ringer dig nästa gång jag har städat!

6 kommentarer

  1. Sus

    Nu har jag dansat så länge att jag är alldeles utmattad! Så nu längtar jag efter att du kommer tillbaka ocg hittar på något nytt, var det inte i dag du och Ronja kommer till Umeå?

    Välkomna hem!

    Kram 🙂

    PS: Fast det är ju okej om ni inte hänger här, förstås. Kanske har ni NÅGOT annat att göra också 😉 DS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.