Marja

Den långa resan.

Blir det Memma eller Pasha?

Vad brukar ni äta för påskmat? Ägg, ägg, sill, lax och skinka? Och vad blir det för efterrätt? 

I Finland äter man Memma (fi. Mämmi) och jag såg att ICA hade fått hem några rivor. Ja, jag säger rivor, för ursprungligen serverades den här maträtten i näverrivor.

Har ni smakat den här "delikatessen"? Den är gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap, ibland kryddad med pomeransskal och skall ätas kall med socker och grädde. Somliga tycker att utseendet är udda, konsistensen påminner om något äckligt och smaken, ja, den måste man vänja sig vid.

Ni ser att produkten är nyckelhålsmärkt. Memma innehåller lite fett och många nyttiga mineraler och spårämnen. Man kan byta ut grädden mot mellanmjölk och får då en efterrätt man kan äta med gott samvete.

Memma förekommer även på det iranska nyårsbordet, så rätten kommer antagligen österifrån.

Att själv göra memma är en komplicerad procedur, ungefär som att brygga öl. Vill ni pröva på eller är ni bara nyfikna på receptet, kan ni gå in på:
http://matmor.blogspot.com/2007/04/memma.html   

Jag minns att mamma brukade göra Memma själv, men hade ingen aning om att det var så komplicerat.

En annan påskefterrätt man äter i Finland är Pasha. Den rätten kommer från Ryssland och skall egentligen innehålla smetana och kvarg, men det går lika bra med crème frâiche och kesella.

Jag har gjort Pasha ett par gånger. Den innehåller även syltade körsbär och suckat och skall rinna av i ett stort kaffefilter över natten. Recept finns här:
http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=2856

I kväll är det final i Let’s dance. Jag håller på Claudia.

Ha en mysig fredagskväll!

8 kommentarer

 1. Ka

  Smetana & kvarg är några av mina favoriter. Har faktiskt inte ätit Pacha i sin form? Lite märkligt då min mamma har finska ”bord” vid högtider (?).!
  Memma provar jag varje år lite. Och varje år gillar jag bara den ovispade grädden. Men jag försöker för Finlands skull 😉 (mammas)
  P.s Jag håller med på Claudia D.s Kram o en härlig Påsk,men vi hörs väl innan det ?

 2. Marja Granqvist

  Svar till Ka (2010-03-26 20:23)
  Pasha är nog inte såå vanligt. Jag har fått för mig att det äts mest av ryska emigranter/ finlandssvenskar i Helsingfors och att det är mer en ”överklassefterrätt”.
  Tyvärr vann inte Claudia. Snyft.
  Kram

  • Andreas Jonasson

   Ryssar äter den i allra högsta grad. Men framförallt är det väl i Karelen den äts och åts. Ortodoxa kareler spred den över Finland när de evakuerades. Kan dock tänka mig att den redan åts i Helsingfors från och med 1809. Då var nog finlandssvenskarna snabba på att haka på. Precis som fallet var med kinuski.

 3. Marja Granqvist

  Svar till Lisbet Olofsson (2010-03-27 07:10)
  Du kanske skulle smaka? Jag smakade på surströmming (ett antal gånger) och nu tycker jag det är jättegott.
  Ha en skön lördag!

 4. Sus

  Minns hur jag blev bjuden på memma som barn när vi hälsade på i Finland – mamma gjorde aldrig sådan (eller serverade den). Pasha har jag också smakat, men det är länge sedan nu! Blev sugen på att prova igen…

  Och jag som trodde att det var mycket fett i memma, så bra att jag fick lära om! Säkert förväxlade jag det med grädden den serveras med.

  Kul att du tar upp de här rätterna!
  Kram
  Sus

 5. Marja Granqvist

  Svar till Sus (2010-03-27 15:03)
  Pasha är lite ”exotiskt” att göra, fast jag är inte såå förtjust i suckat. Det blir så sött.
  I år ska jag fira påsk mycket stillsamt,men nästa gång jag har gäster till påsk, ska jag göra Pasha.
  Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.