Marja

Den långa resan.

En återhämtningsdag.

I dag fick jag gratis ansiktsmassage när jag var ute och gick. Små ettriga isflingor piskade kinderna i motvinden. Jag tror det blev både peeling och massage på samma gång. Skönt var det i alla fall.

I går var jag på riktig massage på förmiddagen. Det var flera veckor sen sist, så jag hade en och annan knuta i ryggen att reda upp. Sen fick jag ju prata finska och som alltid hade jag svårt att hitta rätt ord. Vad heter ‘stilleben’ på finska? Hur översätter man ‘lösenord’? Skrivare till datorn heter något nytt.

Finskan lånar inte gärna utländska ord, utan översätter och skapar nya ord. I undantagsfall förfinskar man ett lånord. En gång skulle jag översätta ‘scrapbooking’ och det gick ju inte alls. Jag gick in på hemsidan till en finsk pappershandel och upptäckte att finskan använder ‘skrappailu’ och verbet ‘skrappata’.
Men det är ändå inte så enkelt som i 3:s reklam, när tjejerna översätter ‘jack’ och ‘tack’ med ‘jakkinen’ och ‘takkinen’. Dum
reklam för övrigt.

Efter massagen blev jag avspänd och trött i kroppen och lite lessen i själen, så jag åt lunch och kröp sen ner i sängen och sov i 2,5 timmar. Det blev en, som jag brukar säga, återhämtningsdag. När man stannar upp och laddar batterierna. Det enda jag gjorde var att skriva ett blogginlägg och diska undan min tredagarsdisk.

I dag känns det mycket bättre och i morgon ska jag ta fram symaskinen.

God natt mina vänner.

P.S. Stilleben översatte jag med ‘asetelma’; lösenord prövade jag med ‘salasana’ (hemligt ord) och skrivare vet jag heter ‘tulostin’(‘tulos’= resultat). D.S. 

4 kommentarer

 1. Babs

  Trötthet är nog en rätt vanlig känsla efter massage, jag får akupunktur i höften varje vecka och den ger också trötthet, en skö sådan.
  Vad ska du sy för något?
  Kram

 2. Sus

  Så skönt det låter med massage… man kan bli skönt trött av sådan. Och att man blir lite sorgsen är inte heller fel, ibland blir det så när man verkligen slappnar av, djupt… som att rena själen lite grann, få ut det onda… och man mår desto bättre sefter det.

  Synd att min mor inte lever, hon hade tyckt om att fundera på språkfrågorna med dig… 🙂

  Må gott
  Kram

 3. Marja Granqvist

  Svar till Babs (2010-03-28 14:38)
  Ja, jag brukar alltid bli trött efter massage. Därför är det så skönt att kunna fara hem och sova lite.
  Jag ska sy en rak solbehå åt en f.d. arbetskompis. Hon fick en av mig (som var för liten)för flera år sedan. Nu är den utsliten och hon vill ha en ny likadan. Få se om jag får ihop det. Ska använda den gamla som mönster. Sen har jag lite som ska lagas…
  Kram

 4. Marja Granqvist

  Svar till Sus (2010-03-28 17:20)
  Massage är skönt och avslappnande. Vi pratar hela tiden och ofta kommer vi in på lite personliga saker. Ofta handlar det om Finland… Att bli lite lessen är bara bra och jag är ju priviligierad som kan fara hem och sova efteråt.
  Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.