Marja

Den långa resan.

Simaa ja tippaleipiä.

Om ett par dagar är det valborgsmässoafton. I Finland dricker man ‘sima’ = mjöd och äter ‘tippaleipä’ = struva

Bild lånad från kardemummagumman.se

Mamma brukade alltid göra mjöd själv. Det är en lätt jäst dryck med citron och ibland lite honung. Blandningen ska stå varmt några dagar, sedan häller man upp den på flaskor med några russin i botten och ställer kallt ett par dagar. När russinen flyter upp, är drycken färdig. Det blir en frisk citrondryck, som kittlar lite i munnen och släcker törsten bra.

Struvor är lite mer komplicerade att göra, så dem brukade vi köpa på Sarpis konditori. Det är flottyrkokta strängar av lös deg, som formas till nystan. När de kallnar blir de knapriga och goda.

Gå gärna in på kardemummagummans fina blogg och läs hennes recept:

http://kardemummagumman.se/2009/04/23/finska-struvor-mjod-tippaleipa-sima/

Kom just på att jag kommer att fira valborgsmässoafton på M/S Baltic Queen på väg till Tallinn. 1 maj kommer vi att vara i Tallinn. Hmm, undrar hur de firar där…

Glada Vappen! säger man på finlandssvenska. En direkt översättning av finskans Hauskaa Vappua!

Valborg och Vappu har namnsdag den 1:a maj. Min vän Vappu fyller dessutom år på valborgsmässoafton.

I kväll blir det akvarellmålning. Våra stilleben är färdiga och ska hängas i Mariakyrkans hall om ett par veckor.

Ha en trevlig onsdagskväll!


4 kommentarer

  1. Babs

    Struver brukar vara vanligt tilltugg på ölbarer i Europa, om det nu är såna men de ser likadana ut.
    Mjöd har jag aldrig druckit!
    Är det redan nu du ska till Tallin, då flyger du iväg snart då?!
    Kan vara kul att se hur dom firar Valbog där.
    Vad kul att ni ska få hänga ut era verk, det måste du fota!
    Kram

  2. Sus

    Mjöd! Den bästa drycken i världen och inte alls som svenskar tror att den är (”vikingamjöden”)! Vi gjorde den sommar efter sommar, hinkvis, på landet. Redan som liten fick jag äran att stoppa TRE russin i flaskorna – inte mer, inte mindre. Detta fick senare min systerson överta och det var lika spännande för honom.

    Vi bjöd alltid alla gäster på hemlagad mjöd och skrattade gott när en del såg förskräckta ut över att barnen också bjöds denna dryck 🙂 Vår mjöd var ju mera som en god, riktigt läskande – läsk.

    Önskar dig en härlig Tallinresa och Glad Valborg!
    Kram

  3. Marja Granqvist

    Svar till Sus (2010-04-29 16:34)
    Ja, mjöd passar bra på sommaren när det är varmt. Brygdes nog mycket just under höslåttern som effektiv törstsläckare. Roligt att du också fick stoppa russin i flaskorna.
    En Glad Valborg till dig med.
    Kram

  4. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2010-04-29 11:09)
    Jag flyger till Stockholm i morgon bitti. Sedan vidare med båt på kvällen. Vi ska fira att min dotter fyller 40 år den 1 maj. Hon har visst lockat med sig ett par kompisar också.
    En Glad Valborg till dig.
    Kram

Lämna ett svar till Sus Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.