Marja

Den långa resan.

In the Windmills of My Mind.

Vår hjärna är fenomenal. I går poppade ett finskt ord upp i mina tankar när jag satt och slösurfade på nätet. ‘Syysviiru’ = höststrimma, var det. Kunde det vara namnet på den ovanliga äppelsorten?

Javisst, jag googlade och fick snabbt fram några finska trädgårdssidor. Det officiella namnet på äpplet är ‘Syysjuovikas’ = höststrimma, men jag har bara hört det mer folkliga ’Syysviiru’.

Så här ser det ut:

http://www.kotitaimi.fi/hedelma/syysomenat/syysjuovikas.htm   

Äppelsorten kommer österifrån och har oregelbundna skördar. Jag minns att det blommade vackert varje år, men gav inte alltid några äpplen. Karten utvecklades inte. Men de år det blev skörd, for mamma till torget och sålde vartenda äpple. Hon fick bra betalt för dem.

Tänk vad mycket fakta som finns lagrat i våra hjärnor. Oftast säger man ju “det kommer snart” om man inte kommer ihåg något och efter en stund kommer ordet eller namnet man söker. Jag brukar säga att jag sätter igång hårddisken. Den här gången gjorde jag inte det, den satte igång sig själv och levererade ett resultat efter två dygn. Japp, det snurrar fortfarande i min hjärnas minnesspår. 

Kom att tänka på den här gamla låten: In The Windmills of Your Mind. Här med Petula Clark.

 

Ha en skön måndagskväll. <3 

4 kommentarer

  1. Babs

    Javisst rätt som det är så ploppar det upp något man minns lite av och då är det bra att googla.
    Har aldrig hört talas om äppelsorten, ser fint ut!
    Kram

  2. Sus

    Mmmm, de ser ut som sådana äpplen som jag skulle tycka om 🙂

    Ja, visst är det märkligt det där att hjärnan jobbar på i något omedvetet hörn och det inte så sällan fungerar att ”sova på saken” 🙂

    Kram

  3. Marja Granqvist

    Svar till Sus (2010-07-15 14:55)
    Om jag kommer ihåg rätt så var de nästan genomskinliga i fruktköttet när de var riktigt mogna. De är inte hållbara, utan måste ätas direkt.

    Ja,hjärnan är förunderlig.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.