Marja

Den långa resan.

Resans höjdpunkt.

Den absoluta höjdpunkten på resan till Fåglum var besöket i det lilla röda huset.

Jag har bott i ett hus som jag inte kommer ihåg och i ett hus som jag inte känt mig hemmastadd i, men jag har alltid älskat huset i Östergården. När jag beskrev det i ett avsnitt av ‘Den långa resan’, fick jag många positiva reaktioner på att jag gjorde det så i detalj, men även reaktioner på att jag, trots omständigheterna, gjorde det med sådan värme.

Huset har underhållits under alla år och renoverats varsamt. Väggen mellan köket och den lilla kammaren hade slagits ut, köket hade moderniserats och matplatsen hade flyttat ut där den lilla kammaren fanns. Det stora, stängda rummet var nu ett ljust vardagsrum. Bjälkarna i taket hade tagits fram och allt var målat i ljusgrått och vitt. Inredningen var också ljus och mycket smakfull. Trappan till den övre våningen var målad vit. Helheten var väldigt vacker.

Johanna bad mig peka ut väggen där Luther hängde och då slog det mig att det var just den väggen som var borta. Väggen var borta och Luther var borta. Allt var bara ljust och vackert.

Det lilla hönshuset var reparerat och målat. Uthuslängan med dasset var kvar i sitt ursprungliga skick. De gamla äppelträden fanns kvar. För övrigt var trädgården mycket vacker, med välskötta gräsmattor och blomrabatter och blomsterarrangemang överallt.

Jag drabbades av stark eufori, ett totalt lyckorus över att huset var så fint. Att det var så väl omskött och att det var så vackert renoverat. Min första tanke var förstås att jag ville bo där, men sen kände jag bara tacksamhet över att huset inte fått förfalla och glädje över att allt var så fulländat.

Jag har ju tidigare lagt in en bild på min bästis Gun-Britt och mig, när vi sitter på trappan till huset sommaren 1952. Gun-Britt var med nu och vi satte oss på trappan på samma sätt och tog en bild 58 år senare. Ganska kul, inte sant? Jag kommer att scrappa en vacker layout på de två bilderna i höst.

Huset är ju nu någon annans hem, det respekterar jag och lägger därför inte ut några bilder på vare sig huset eller trädgården i bloggen. De bilder jag tog är mina privata minnen och kommer att förvaras så.

En sak måste jag dock bekänna. Jag pallade några äpplen som låg på marken. Här ligger de i köksfönstret i Skräddaregården i gott sällskap med Guns fina Mårbackapelargoner, som är två generationer gamla.

Sen blev de uppätna och smakade precis lika gott som när jag var barn.

Ha en lugn måndagskväll <3

10 kommentarer

 1. Babs

  Så fint att du upplevde huset och trädgården som vackra, det hade varit hemskt om de hade fått förfalla.
  De som bor där nu har alltså inget med det förflutna att göra.
  Kram

 2. Ka

  Fantastiskt och härligt med alla bilder du får till scrappingen. *vill se vill se,stampar i golvet* Eller nä det göt jag ju inte! Nu ljög jag! Mycket upplevelser har du med dig nu! Bilden på dig o Gun-Britt måste vara ett otroligt fint minne! Kramar

 3. Marja Granqvist

  Svar till Ka (2010-09-08 16:23)
  Ja,jag tror jag har bilder till alla sorters utmaningar på scrappingen. Bilden på Gun-Britt och mig var en kul grej. Annars är det ju många bilder på personer som ingen annan än jag har något intresse av.
  Kram

 4. Marja Granqvist

  Svar till Helena Nilsson Springare (2010-09-09 17:36)
  Ja,fast kallar man det att ’palla’ när äpplena ligger på marken? Snarare ’rädda’ äpplena innan de förstörs.:D
  Det är bara att du tar fram kameran, motiven finns runt omkring dig. Kram på dig.

 5. Marja Granqvist

  Svar till Sus (2010-09-18 13:08)
  Ja, tänk om allt hade varit förfallet. Allt var så smakfullt gjort… synd bara att jag inte ens fick tillåtelse att lägga ut nån bild från trädgården. Den var så fin… med olika avdelningar och här och där en stol man kunde sjunga ner på. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.