Marja

Den långa resan.

Nyttigt = gott?

Varför befäster reklamen fördomarna om att det som är nyttigt inte kan vara gott? Är det inte lite förlegat?

Jag börjar tröttna på Pågens TV-reklam om att vitt bröd kan vara nyttigt, men då säger man att det är mörkt.

“Det här är ett vitt bröd, fast lika nyttigt som mörkt”, säger Pågenförsäljaren.

Jag vill inte ha mörkt bröd,” säger ungen. Mamman är tyst.

“Ja, fast det här brödet är vitt, fast mörkt…”, försöker försäljaren.

“Inte mörkt bröd, sa jag”, säger den osnutne ungen med indignerad skärpa i rösten

“Hur är det nu, är det vitt eller mörkt?”, frågar mamman irriterat.

“Det är vitt, fast mörkt…”,

Reklamen utgår från att vitt bröd är onyttigt men gott, mörkt bröd är nyttigt men inte gott.

Är det det vi ska lära våra barn?

Själv är jag uppvuxen med finskt rågbröd, ibland fick man “setsuuri” = sötsur = sirapslimpa och när det var fest fick man vetelängd. Det var det man fick och ingen pratade om nyttigt eller onyttigt.

En annan reklam som retar mig är McDonalds Happy Meal, som ju kan fås enligt tallriksmodellen. Det får man inte berätta för barn, för då kan de få för sig att det är nyttigt och inte äta.

“xx is right, Happy Meal can serveras enligt tallriksmodellen, but let’s not talk about it, because…”

Det är så känsligt att man till och med måste tala svengelska för att ungen inte ska förstå. Nu undrar jag om ungen överhuvudtaget vet vad tallriksmodellen är och om han bryr sig. Så himla larvigt!

Stackars oss konsumenter, som hela tiden måste vara på vår vakt mot nyttig, äcklig mat.

Kan något som smakar så gott vara nyttigt?” Vilken reklam var det?

Ha en nyttig och god måndagskväll <3

P.S. Kl 18.58. Månen hänger lågt ikväll. D.S.

9 kommentarer

 1. Maria Lundmark Hällsten

  Finns väl inget godare än kombinationerna du kan få genom att göra till exempel olika sallader. Men jag tror att man som liten, börjar med att sortera sin mat, det gjorde jag, och började alltid med det jag tyckte smakade sämst för att sedan få avsluta med det godaste. Tycker mig minnas att barnen på dagis också åt på det sättet då jag jobbade i köket där. Av den anledningen kan det ju också vara svårare för barn att tycka att ”nyttiga” saker är goda. Jag vet inte, det var en tanke i alla fall. Ha en fin kväll!

 2. Marja Granqvist

  Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-09-20 22:25)
  Barnen lär sig av sina föräldrar. Jag fattar inte varför barn ska ha särskild mat när det är fest t.ex. i stället för att bli uppmuntrade att smaka av de vuxnas mat. Hur kul är det att alltid äta varmkorv?
  Kram på dig.

 3. Sus

  Jag ska sent glömma när jag var och hälsade på min ”amerikanska systerson” en gång. Vi blev lämnade att vandra omkring lite grann för oss själva i en stad en dag och jag tänkte att jag skulle bjuda honom på något ”gott”: glass, godis…

  Dröm om min förvåning när han lite skenerat tackade nej och sa att han inte tyckte om sådant…?! Han var så där 4-5-6 år och tyckte faktiskt att ”gott” inte var gott men att ”nyttiga saker” var gott.

  Mmm, finskt rågbröd. Och Fazers vetelängd med äppelmos på
  Kram

 4. Marja Granqvist

  Svar till Sus (2010-09-20 23:43)
  Ja, det är ju hur vi lär våra barn som gäller. Det de lär sig av vuxna som barn. Vi tror att barn gillar hamburgare och godis…men det kanske är något vi lärt dem.
  Finskt rågbröd är gott, tyvärr så gillar min IBS-mage ziapatta mer.
  Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.