Marja

Den långa resan.

Rosfeber.

Plötsligt blev jag sjuk. Efter näsblodsanfallen på tisdag eftermiddag följde kraftig frossa och hög feber under natten. På onsdag upptäckte jag en röd fläck på ena underbenet som blev större och gjorde ont. “Kan man ha bältros på benet?”, frågade jag en väninna som råkade ringa. “Har du rosfeber?” frågade hon då.

Jag gick in på datorn och googlade på rosfeber (det finns en del äckliga bilder där) och kastade mig direkt i en taxi till akuten. När jag kom dit hade jag 39 i feber, skyhögt blodtryck och 71 i snabbsänka. Jag fick komma in direkt och ja, det var rosfeber, en bakterieinfektion i de djupare lagren i huden. Doktorn ritade en linje runt rodnaden, som jag skulle hålla ett öga på och skrev ut den starkaste penicillindosen i 10 dagar.
Jag skulle också kolla sänkan på vårdcentralen för att se att den går ner.

Jag fick med mig penicillin för kvällen och torsdag morgon och resten skulle jag ta ut på apoteket. Torsdag morgon ringde jag min doktor på vårdcentralen och tur var det, för hon kunde se i datorn att det inte fanns något recept på penicillin utskrivet åt mig. Typiskt att man måste kolla upp allt själv.

I går var jag och tog en ny snabbsänka på vårdcentralen och den hade sjunkit till 57. Fortfarande hög, men det går åt rätt håll och jag har ju bara ätit penicillin i ett par dagar. Benet känns redan bättre och rodnaden håller sig kring den uppritade linjen. Så nu blir det vila och regelbundna intag av alvedon och penicillin.

Jag har ingen aning om hur detta har uppkommit. Jag har inga sår på benet och har inte klöst mig. Däremot har jag åderbråck och tunn hud (på grund av dålig blodcirkulation) på insidan av ankeln där det började, så när detta har läkt ska jag återigen tjata på sjukvården för att få åderbråcket opererat.

Jag missade sista akvarellen i onsdags och kommer att missa vattengympan resten av terminen. Hur kul är det?

Det har snöat hela veckan, en lätt fin snö som fastnar på alla mina fönster och det har redan bildats ett överhäng med flera lager från mitt balkongtak.

Ganska mysigt faktiskt.

Jag har hängt upp mina ljusslingor runt fönstrena i köket och vardagsrummet, stjärndraperiet i sovrumsfönstret och tagit fram adventsstaken och ställt stjärnan i fönstret där jag sitter nu. I kväll ska jag hänga ut mina lyktor och tända ljusen i alla röda värmeljusstakar här inne.
Sen ska jag se på ‘Så mycket bättre’ och knapra mina piller.

I morgon ska jag fundera mera kring de här breven. Jag har faktiskt saknat att blogga.

Ha en riktigt fin Första Advent <3

P.S. Ni kommer väl ihåg att återvinna aluminiumhållarna till värmeljusen? D.S.

12 kommentarer

 1. Babs

  Jag har aldrig hört talas om Rosfeber, så mycket konstiga sjukdomar det finns.
  Hoppas nu blir frisk av penecillinkuren, har febern släppt?!
  Jag har också hängt upp allt här och nu lyser det så fint både inne och ute – mysigt.
  Kram

 2. Marja Granqvist

  Svar till Babs (2010-11-27 20:01)
  Jag hade inte heller hört talas om det och då är jag ändå en flitig läsare av läkarböcker. Det som är kusligt är att det kan utvecklas till blodförgiftning, men eftersom jag var snabb till akuten behöver jag nog inte vara rädd för det. Febern har gett med sig och allt ser bra ut.
  Javisst är det mysigt med ljus och lite pynt.
  Kram

 3. Mii

  Usch det låter otäckt med rosfeber. Bra att du åkte till akuten så att du fick penicillin. Har rosfeber något samband med bältros?
  Nu blir du nog bättre snart,hoppas!!
  Kram
  Mii

 4. Sus

  O så hemskt. Min far fick rosfeber en gång – jag tror att det var det – och han kollapsade faktiskt, hann inte till sjukhuset innan. Det var väldigt skrämmande. Bra att du kom iväg så tidigt och fick behandling genast! Nu ska du nog bli frisk snabbt.

  Synd att du missar gympan… 🙁 Du får försöka njuta av alla fina ljus och lyktor och den vackra, vita snön.

  Krya på dig och kram!

 5. Marja Granqvist

  Svar till Sus (2010-11-27 23:59)
  Jag har tänkt att återigen hade jag tur, att min väninna ’råkade’ ringa just den dagen och att hon ’råkade’ nämna ordet rosfeber, annars hade jag varit tjurig och väntat till nästa dag. Nu verkar det redan ha vänt, tack och lov.
  Kram

 6. Marja Granqvist

  Svar till Mii (2010-11-27 23:13)
  Nej, rosfeber har inget att göra med bältros. Jag tyckte bara att rodnaden såg lite ut som bältros. Rosfeber är en bakterieinfektion och bältros är ett virus som sätter sig på nervpunkterna i huden.
  Jag mår redan mycket bättre.
  Kram

 7. Maria Lundmark Hällsten

  Härligt att du är på bättringsvägen, jag har aldrig heller hört talas om denna rosfeber, jag hade förmodligen trott att det är var rosorna får om man ger dom för varmt vatten 🙂
  Ha en fin första advent!

 8. Marja Granqvist

  Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-11-28 16:39)
  Jag googlade och fick många träffar på rosfeber, både fakta, men även bloggar m.m. Det verkar inte vara så hemskt ovanligt och kan drabba både unga och gamla.
  Ha en trevlig söndagskväll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.