Marja

Den långa resan.

Född i en farstu?

I vår tvättstuga tänds lamporna automatiskt när du öppnar dörren och släcks en stund efter det att du gått ut. Jag har inte tittat efter var rörelsedetektorerna sitter, men i dag släcktes lamporna plötsligt när jag stod och lassade tvätt i mina tvättmaskiner. Jag fick helt enkelt ta en liten promenad ut mot dörren för att de skulle tändas igen. Det har faktiskt aldrig hänt tidigare.

Dörren till tvättstugan har kärvat lite på sistone. På dagen när jag var där och kollade min tvättid, höll jag inte på att komma ut. Man ska vrida om en vred med ena handen och trycka ner OCH dra handtaget mot sig med andra handen. Jag klarade inte av att vrida om vreden med min opererade tumme och en av de två kvinnorna som var där och tvättade kom och instruerade mig. Hon öppnade och jag stängde igen för jag skulle ju klara det själv. I den andra handen hade jag min nyckelknippa, så jag fick inget bra grepp om handtaget. Hon öppnade och jag stängde igen. Så skulle jag stoppa nycklarna i fickan, men de gled förbi och ner på golvet, så jag fick böja mig ner efter dem. Pust, stön. Sen sket jag i att stoppa ner dem i fickan och försökte öppna igen med dem i handen. Samtidigt fnittrade jag lite för mig själv och misslyckades förstås. 

Då tappade kvinnan som skulle hjälpa mig tålamodet. “Jag tror då att du blev född i en farstu”, sa hon. Mitt upp i ansiktet på mig. Och vi känner inte ens varandra.

Jag tog det inte som en komplimang, utan knuffade undan henne och öppnade dörren utan problem. Saken var den att hon stod mitt framför handtaget, medan jag fick stå lite vid sidan om och därför inte kunde använda min styrka fullt ut.
För säkerhets skull tog jag ändå med mig min mobil till tvättstugan i kväll, för jag vill ju inte övernatta där.

Ha en trevlig måndagskväll <3