Marja

Den långa resan.

Sparbanksboken.

I dagens lilla korsordsanagram i Vk skulle lösenordet vara “något man använder för insättningar och uttag”.
Lösningen blir: sparbanksböcker.

Använder man överhuvudtaget sådana längre? De där små böckerna där kassörskan nogsamt skrev in om man satte in eller tog ut pengar och sedan räknade ut det aktuella saldot i en rad vid sidan om. Sen kom den moderna tiden då man satte in boken i en printer och inte längre behövde skriva för hand. (Hu, vad jag plötsligt känner mig hopplöst gammal.)

Det är då länge sedan min bank slopade dessa böcker. Nu för tiden sker ju de flesta transaktioner på nätet eller per post- och bankgiro. Uttag gör man i automater. Det är faktiskt länge sedan jag varit inne på banken. (Nu känner jag mig plötsligt väldigt modern.)

Ja, tiderna förändras och vi med dem. Eller?

I kväll ska jag på Norrlandsoperan. Det är förberedande genrep på operan Otello. En moderniserad version av Verdis opera, som baserar sig på Shakespeares drama. Ett drama om passion och svartsjuka. Jag är glad att jag har läst Shakespeares text, för det kan bli ruskigt hemskt.

Ha en skön tisdag <3

6 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Det går framåt hela tiden, men det är inte alltid saker och ting blir bättre…kanske enklare men osäkrare. jag vet inte, men å andra sidan, jag saknar inte att behöva stå och köa inne på en bank,det känns ganska bra att kunna göra det mesta utan hälp, numer. Hoppas du fick en upplevelse igår kväll, på genrepet.

  2. Babs

    Hoppas operan var bra.
    När mamma dog för treår sedan så hade hon sparat på sparbanksbok ända fram till 2007 sen glömde hon bort att hon hade den. Jag tror faktiskt att gamla människor fortfarande kan spara på det sättet, dom kan ju inget annat.
    Kram

  3. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-02-23 12:52)
    Det är väl de gamla som tycker att det är besvärligt med datoriseringen.
    Ja,jag fick en upplevelse, men inte av operan. Läs dagens inlägg.:)
    Kram

  4. Kerstin Thelin

    Har fått ett litet ”sladdbarnbarn” född på min födelsedag till och med. Nu när hon fyller 2 år kom jag att tänka på
    att det skulle vara kul att ge henne en egen sparbanksbok med en liten slant på och sen fylla på vartefter. Nu har tydligen sparbanksboken gått ur tiden – det tycker jag är synd!
    Farmor Lisabet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.