Marja

Den långa resan.

VASAPLAN nr 6

I dagens pappersupplaga av Vk finns en artikel om VASAPLAN nr 6.
 

Omslaget har designats av Dog Day Skylark Prod. Tidningen trycks nu i en upplaga på 3500 ex.   

Enligt Vk är temat i detta nummer “eljest”.
Linn Edlund har skrivit en krönika “Eljest eller?” där hon funderar över vem som är normal och vem som är eljest.

En eljest affärsman är utan tvekan Yvon Chouinard, som presenteras av Håkan Stenlund. Yvon är ägare av klädföretaget Patagonia, som gör funktionella kläder för (extrema) utomhusaktiviteter. Han kallar sin filosofi för “Management By Absence” och menar att den som sitter på kontoret och designar kläder när surfvågorna är bra, har hamnat på fel arbetsplats. Han anställer människor som enligt företagspsykologer inte är lämpliga att arbeta inom företag, eftersom hans erfarenhet från bergsklättring är att varje människa måste ta sitt eget ansvar och att den inställningen ger en speciell gruppdynamik.
Yvon, som i artikeln kallas för “den ofrivillige miljardären” kommer från mycket fattiga förhållanden. Han säger att de var så fattiga att “mamma var tvungen att göra hål i mina byxfickor så att jag skulle ha nått att leka med”.

Åsa Brändström har skrivit en fin artikel om allmosan. Vad tänker ni på när ni hör det ordet? I dag har allmosa en negativ klang. Ingen vill ta emot allmosor, d.v.s. hjälp från någon som ‘tycker synd om’ en. Förr var det en självklar gåva man gav till de fattiga och behövande. I dag har det medmänskliga ansvaret övertagits av stat och kommun. Vi har i stället kollekt i kyrkan, vi ger bidrag till olika organisationer eller idkar välgörenhet av annat slag. Visste ni förresten att det finns “kollektomater” på flera ställen, där man kan ge kollekt med kontokort? Det var nytt för mig.

Jag tänker så här, att varje gång du köper VASAPLAN ger du en gåva till behövande. Du får kalla det allmosa, bidrag, ersättning för en bra tidning, eller vad du vill.

Ha en skön lördagskväll <3 

8 kommentarer

  1. Sus

    Hej på dig! har suttit och tittat igenom vad du har skrivit sista dagarna – hoppas allt är bra nu för det var då läskiga nyheter att du kan avstå från vattengympan :0! Och att vännen ser ut som en rånare 🙁
    Nej, nu ska bli bättre tider, hoppas att de redan har börjat.
    Många kramar

  2. Babs

    Senast såg jag ingen som sålde i Stockholm, jag som så gärna vill köpa den.
    Du såg att du hade fått en AWARD av mig, såg jag.
    Kram

  3. Maria Lundmark Hällsten

    Jag brukar också köpa den tidningen om jag råkar ramla över någon som säljer den, det är ett fint bidrag. Vad jag har svårt att förstå är dessa sms man ska skicka in och bidra med 100 eller 200 kronor, varför duger det inte med fem eller tio krononr. En mindre summa kan ju nästan alla avstå ifrån, men 100 kronor och mer, kan vara mycket för många människor om det är mycket kvar av månaden och lönen eller pengarna du har, börjar tryta. Ha en fin söndag!

  4. Marja Granqvist

    Svar till Sus (2011-02-27 01:24)
    Hej Sus! Har saknat dig igen. Jag kände mig inte i form och då är det alltid bäst att rulla ihop sig till en boll och vänta på nästa dag. Men jag förstår din förvåning, för vattenjumpan är inte det första jag skippar. Fredagen blev ju bra, så nu är ordningen återställd.
    Hoppas allt är bra med dig. Kramar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.