Marja

Den långa resan.

Garderobsröj.

När man inte längre kommer in i sin walk-in-closet är det väl dags att röja upp?

Jag har ju två stora garderober/förråd i min lägenhet och med jämna mellanrum blir det totalt kaos i dem. Jag är en dubbelnatur när det gäller ordning och reda. Å ena sidan älskar jag att sortera mina saker i lådor och fack, å andra sidan har jag svårt att plocka upp efter mig och ställa tillbaka det jag använt. Eftersom jag bor ensam, kan jag ha det ganska rörigt omkring mig utan att någon annan störs och de personer som kommer oanmälda är vana vid det. När jag vet att jag ska få besök, brukar jag oftast ‘panikstäda’, d.v.s. kasta in allt i någon av garderoberna.

I förra veckan fick jag inte upp dörren till en av garderoberna. Iläggsskivan till köksbordet, som står bakom den inåtgående dörren, hade stupat och blockerade dörren tillsammans med en massa bråte. Dörren gick bara att öppna ett par decimeter och hur mycket jag än drog in magen, kunde jag inte klämma in mig. Jag försökte stoppa in en arm och lyfta upp skivan, men den är tung och hade kilat in sig på något sätt.

Efter en viss kraftansträngning lyckades jag i alla fall klämma in mig genom springan. Satt länge fast mitt i, men det tar vi en annan gång, och när jag till slut pluppade in, slog dörren igen. Där stod jag med min klaustrofobi i en kolsvart garderob.

Nåja, det ordnade sig till slut och jag insåg att det var absolut nödvändigt med en ordentlig röjning. Så nu har jag hållit på i några dagar och plockar ut allt, lagt en hög till soporna, en hög till Myrorna och resten skall sorteras. På nätterna har jag fått kryssa mellan högarna och slagit tårna i vassa kanter när jag har gått till toaletten. En sån här röjning tar ju tid, för jag måste ju gå igenom alla spännande lådor och det är lätt hänt att man försvinner i ’minnenas allé’.

Mycket av Johannas grejer är fortfarande kvar hos mig. Jag kan inte kasta något och hon är inte intresserad av att ta med sig något när hon kommer hem. Hon vill inte heller kasta något, så det får vara kvar. I en låda hittade jag ett par almanackor, Bia’s kalender, som jag köpt åt henne då hon var tonåring. De är väldigt färggranna i sig, men när jag tittade i dem såg jag att hon hade gjort dem till värsta scrapkonstverken. På ett uppslag som föll upp i en av dem, hade hon limmat in dikten “Dina barn är inte dina barn…” som jag la ut på bloggen för några dagar sedan. Jag blev riktigt rörd.
Sen hittade jag ett par fina svart-vita foton på henne som trulig tonåring, som jag tänker scrappa åt henne.

Nu är garderoben färdigstädad och organiserad med lådorna på raka led märkta med Dymoremsor. Där finns allt från dockskåpsmöbler, roliga spel och ungdomsböcker, till julgransdekorationer, resväskor, ryggsäckar och solhattar. Hade stor lust att visa er ordningen, men någon måtta får det vara.

I morgon ska jag ta itu med den andra garderoben.

Ha en skön måndagskväll <3

10 kommentarer

  1. Birgitta J:n

    Vad roligt att ha fått följa dig hela vägen. Från att du blivit instängd av allt sparat, att du slagit i tån på natten till Dymo-remsor prydligt påklistrade!

    Hade varit kul att se resultatet men jag respekterar din integritet!
    Jag är alls ingen som sparar…men en garderob har för mycket pärmar eller pärmarna ligger huller om buller ochär uppblandade med något hastigt instoppat.
    Blev inspirerad av dig – nu.

    Ha det fint!

  2. Anne-Marie Mäkelä

    Lyckliga du som kommit så långt! Fast vägen dit var lite krokig förstår jag hihi, instängd….. Jag rensar med jämna mellanrum, men det blir inte mycket bortslängt. Bara alla små fixarprylar, miniatyrer och annat ”bra-att-ha” tar mycket plats… Njut av det du gjort! Kram

  3. Marja Granqvist

    Svar till Anne-Marie Mäkelä (2011-05-16 21:18)
    Nej,du har rätt, det blir inte så mycket rensning… snarare en genomgång av lådornas innehåll. Man glömmer ju mellan varven och så har man olika fokus. Nu var jag ute efter sådant jag kunde scrappa.
    Efteråt är man ju så himla nöjd och har fått energi till nästa rensningsprojekt.
    Kram

  4. Babs

    Jag älskar att städa i skåp och lådor och rensar gärna bort alldeles för mycket, som jag senare upptäcker att jag skulle behöva.
    Kram

  5. Maria Lundmark Hällsten

    Nu har vi inte längre så mycket saker som vi behöver gömma undan…uppe i alla fall, men vi har dessvärre en hel källare där man kan gömma och glömma grejerna, hm…inte bra! Jag vet så väl vad du pratar om, och det där med snabb städning, här ska du få ett annat tips, om du blivit förvarnad fem minuter innan någon kommer, diska undan, är diskbänken tom så ser det rent och undanplockat ut…har jag hört 🙂

  6. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-05-17 11:47)
    Ja,diskbänken ska vara tom och toaletten städad, sen får det vara hur slarvigt städat som helst.
    Det är bra att röja ibland, för man hittar saker man inte kom ihåg att man hade. Så kolla i källaren med jämna mellanrum.:)
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.