Marja

Den långa resan.

Aubergine, tomater och mozzarella.

Gillar ni aubergin, tomat och mozzarella? Jag memorerade ett recept i en tidning jag läste i väntrummet på vårdcentralen.

Man behöver en medelstor aubergine, några tomater och en mozzarellaboll.
Skär auberginen i skivor, lägg dem i en ugnsform och ringla olivolja över. Kör 5 minuter i 225- gradig ugn. Vänd på skivorna och kör 5 minuter till.
Varva
sen aubergin med skivor av tomat och mozzarella, krydda med ex oregano och ringla rikligt med olivolja över. Grädda 20 minuter i 225 grader.

Jag minns inte hur det var med saltet, men jag strödde flingsalt över den färdiga rätten, eftersom auberginen gärna vattnar sig av salt. Det bildas ändå tillräckligt med vätska då mozzarellan smälter och auberginen gottar sig i olivoljan. Vill man ha mera ost, kan man strö riven mozzarella över.

Jag älskar den här gratängen. Aubergine är en kalorifattig grönsak, men man får ta ganska mycket olivolja, eftersom den suger upp mycket vätska. Mmm, det smakar Grekland.

I går var jag på en mycket bra föreläsning om artros. Alla leder kan drabbas av artros, vilket betyder att brosket i lederna förstörs och förorsakar stor smärta. Jag har ju opererat min ena tumbasled, den allra vanligaste leden som drabbas hos kvinnor. Jag fick nytt ‘brosk’ med hjälp av en sena som rullades ihop och placerades i leden. Det man mest pratar om är artros i höfter och knän och där kan man operera in en konstgjord led i stället för den förstörda.

Ha en skön torsdagskväll <3

10 kommentarer

 1. Marja Granqvist

  Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-10-13 18:35)
  Jag äter det med köttfärsbiff eller kyckling. Det är ju som en sallad, så man kan ha potatis eller ris till också. Kram

 2. Babs

  Jag gillar ju varma grönsaker, det där ska jag testa.
  De håller på och forskar om man kan fixa nytt brosk även i höftleder men det är ju en rätt stor led och ännu så har det inte hänt något där.
  Kram

 3. Fru Karlsson

  Låter supergott!! Jag gillar vegetariska rätter och denna ser man ut att egentligen inte behöva nåt mer till..

  Ja dessa leder!! Jag har själv problem med höfter o knän..huu.

 4. Marja Granqvist

  Svar till Fru Karlsson (2011-10-14 11:11)
  Låter jobbigt! Jag har ett knä som jag opererade bort menisken på för sisådär 35 år sedan och som jag nu är väldigt ostadigt på grund av artros. Kram

 5. Helena Nilsson Springare

  Det där såg inte alls dumt ut! Synd bara att hela min familj är så skeptisk till grönisar som är tillagade. Nä, för dem duger mest råa grönsaker… fast det är väl iof bra, att de äter grönsaker överhuvudtaget!
  Grillade kycklingfiléer till det där vore gott tror jag! Kram

 6. Marja Granqvist

  Svar till Helena Nilsson Springare (2011-10-15 12:34)
  Ja, kycklingfiléer passar jättebra till auberginen. Egentligen är det väl allra bäst att äta grönsakerna råa, men augergin smakar inget då.:) Man måste nog också tycka om både smak och konsistens av aubergine och gilla olivolja om man ska tycka om den här rätten. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.