Marja

Den långa resan.

Umeå Christmas Market.

I dag har jag varit på julmarknad.

 
Fast som ni ser heter det Umeå Christmas Market, med motiveringen att Umeå är en internationell stad. Därför heter flygplatsen också Umeå Airport. 
Jag tycker det är pinsamt löjligt att man inte kan ha svenska namn. Och ologiskt. Det heter väl i så fall Umea Christmas Market, eftersom ‘å’ inte är en internationell bokstav.
Jag tror det här med Kulturhuvudstadsåret 2014 håller på och stiger arrangörer och medverkande (affärsmän) åt huvudet… det kommer nog att bli många tokigheter innan vi är där.
 
Själva julmarknaden är trevlig. Jag kunde inte fotografera, för det var så mycket folk och jag ville inte provocera någon med kameran. Det var röda små bodar, precis som julmarknaden i Gamla Stan i Stockholm, och ett varierande utbud av varor. Nisses Konditori var där och jag köpte förstås ett honungsbröd bakat på surdeg.
Marknaden ska vara öppen varje dag till och med den 23/12.
 
Jag passade på att gå lite i affärerna i centrum och handlade ett par julklappar och frimärken till alla mina julkort. Det är dyrt att skicka julkort utomlands, men jag tycker att det är trevligare med riktiga kort i stället för hälsningar per sms eller mail. Jag har redan fått ett kort från USA med den årliga hälsningen.

Nu har jag suttit och tittat på utdelningen av Nobelprisen i Konsertsalen. Tomas Tranströmer såg så nöjd ut och jag fällde en tår. Redaktionen för poeter.se har varit i kontakt med honom via hans hustru och de ska personligen få överlämna diktantologin åt honom så snart nobelyran har lagt sig. 
Kronprinsessan Viktoria så väldigt gravid ut och trött och hopbiten. Jag såg att Svensk Damtidning hade hört rykten om att hon skulle få tvillingar och de var väldigt bekymrade över hur man då skulle göra med tronföljden. Vad är problemet? Vi får väl hoppas, framför allt för Viktorias skull, att barnen inte kommer ut samtidigt. Det vanliga är väl att de kommer efter varandra och då är ju det första barnet äldst, eller hur? Samma sak gäller väl vid ett eventuellt kejsarsnitt? Tänka sig vilka problem monarkin ställer till med!

I kväll ska jag titta på banketten, framför allt på alla vackra klänningar. 
 
Ha en fin lördagskväll <3 
 
 

 

4 kommentarer

 1. Inga-Britt Gustavsson

  Men nu blir jag bekymrad ! menar du att norrlänningar har förfallit åt Amerikanskt språkbruk när det gäller vanlig Svensk julmarknad ?!
  I så fall får jag nog nedtona min Norrländska dialekt. Det är ju såna dumheter jag stoltserat med härnere ! Att Norrlänningar inte försöker göra sig till !!!!

 2. Marja Granqvist

  Svar till Inga-Britt Gustavsson (2011-12-10 18:58)
  Ja…suck…så är det. Det var en artikel i dagens Vk om julmarknaden och frågan kom upp. Representanten för Umeå C = affärsmännen i centrum sa just att Umeå är en internationell stad bla…bla…bla. Storhetsvansinne tycker jag det verkar som.
  Ha en bra helg. Kram

 3. Babs

  Nä så dåligt att inte skriva på svenska.
  Jag har inte sett någon bild på Viktoria på länge så jag blev riktigt snopen över att magen var så stor.
  Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.