Marja

Den långa resan.

Morotslåda och kålrotslåda.

I år kommer Johanna och Ronja till Umeå och firar jul med mig. Jag ska göra finsk julmat, d.v.s. kålrotslåda, morotslåda, rosolli och plommonkräm i efterrätt. Sen blir det förstås också sill, egengravad lax, lutfisk och skinka. 

I fjol hade jag förlagt mitt recept på kålrotslåda och morotslåda, men nu har jag hittat det och tänkte dela med mig.

KÅLROTSLÅDA

1,5 liter skalade kålrötter i tärningar
1 dl mjölk
1 dl grädde 
Salt, ströbröd, smör (socker l.sirap)

Koka kålrotstärningarna mjuka. Mosa grovt i lite av kokvattnet. Rör ner mjölk, grädde, salt, några smörklickar, några matskedar ströbröd och ev. lite socker/sirap. 
Bred ut i smörad ugnsform. Pudra över ströbröd.
Grädda i 125 – 150 grader i 2 timmar.

Kålrötter kan vara lite beska, så därför kan det vara gott med en liten klick sirap. I år tänkte jag faktiskt prova med lite Agavesirap.
Jag brukar bre ut smeten i två 6 dl aluminiumformar. Då behöver man inte värma upp allt på en gång om man gör lådorna i förväg. Å andra sidan måste man värma upp den i ugnen, eller ta en portion på tallriken och värma i mikron. När jag jobbade gjorde jag lådorna i förväg och fryste in dem. Det går också bra.

MOROTSLÅDA

1,5 liter skalade morötter i tärningar
2,5 dl kokt ris eller korngryn
1 dl mjölk 
1 dl grädde
Salt, vitpeppar, riven muskot, smör, vetemjöl

Koka morotstärningarna. Mosa grovt med lite av kokvattnet, Blanda ner övriga ingredienser. Klicka smör på före gräddning i 125 -150 gradig ugn i 2 timmar.

I år tänkte jag laga hälften med vitt ris och hälften med kornris. Den med kornris blir säkert väldigt matig.

Receptet till rödbetssalladen ROSOLLI finns här. I stället för gräddfil kan man klicka på Smetana. Absolut inte blanda i, för salladen ska vara friskt och fräsch.

Jag ser att jag skrev om mikrolutfisk ifjol. I år har jag köpt mikrolutfisk i portionsförpackning på ICA-Maxi. De ligger i förpackningar om tre. 

Ha en trevlig tisdagskväll <3
 
 

 

8 kommentarer

 1. Miss Minnalainen

  Brukar ni inte ha potatislåda också? Min pappa är ensam om att favorisera leverlådan på julbordet, något som varken jag eller mina bröder anser bör stämplas som ätbart! 😀

  Brukar ni ha julstjärnor till kaffet? Dvs, dom med plommon i?
  Rosolli har jag däremot inte smakat, ska fråga mamma om hon kan göra det.

 2. Marja Granqvist

  Svar till Miss Minnalainen (2011-12-20 19:01)
  Mamma gjorde alltid potatislåda, men jag tycker att det räcker med kokt potatis till sillen och lutfisken. Atrias leverlåda brukar jag köpa när den finns i affärerna här. Jag älskar den.:)
  Julstjärnor med plommon har vi till kaffet. Förr bakade jag dem, men det var länge sedan. När jag har firat jul i Stockholm har jag gått till Hötorgshallen och köpt dem. I är ska jag göra en variant med färdig smördeg och körsbär.

 3. Elisabet

  Mmm… Det finns inget godare än hemmagjord lanttulaatikko på julafton. Ingen julafton utan lanttulaatikko 🙂

 4. Marja Granqvist

  Svar till Babs (2011-12-21 08:00)
  De verkar som att kålrotslådan är mer populär bland icke-finnar än morotslådan… kanske för att den har mera smak, så testa den någon gång. Kram

 5. Marja Granqvist

  Svar till Lina (2011-12-21 00:04)
  Vad jag har förstått så ska du fira jul i Vasatrakten… då kanske du får stuvad lake, vilket jag tycker är himla gott. Hoppas du kommer med en rapport sen. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.