Marja

Den långa resan.

Bortprioriteringar och Coolsculpting.

Landstinget ska spara 54 miljoner kronor genom att INTE längre ställa upp för patienter med vissa besvär.
I dagens Vk www.vk.se/575614/de-har-vardinsatserna-forsvinner kan vi läsa om några av de ‘bortprioriterade insatserna’. Vissa bortprioriteringar kan man hålla med om, ex. icke medicinskt motiverade kejsarsnitt och bröstförstoringar på män av kosmetiska skäl, andra insatser som ex. att inte operera besvärliga nageltrång, inte utreda och behandla ‘måttliga’ underlivsbesvär, inte operera spridd bukspottkörtelcancer, inte utföra titthålskirurgi i knä med meniskskada om patienten är medelålders eller äldre, inte vårda patienter i livets slutskede på specialistkliniker m.m. talar för en människosyn som känns skrämmande. Listan är lång och det vore kanske enklare att beskriva vilken vård man tycker att vi vanliga (skattebetalande) människor är värda, för det verkar onekligen som om de som beslutat om detta själva aldrig har haft nageltrång, illaluktande flytningar, ljumskbråck, svåra hemorrojder eller barn med laktosintolerans.
 
Man hänvisar till primärvården och privata vårdgivare. I dagens tidning finns det tre annonser på samma sida om privata vårdtjänster: Estetic Norrlands Laserklinik, Proforma Clinic och Läkarhuset Norr. Någon av dessa instanser opererar säkert mitt nageltrång mot en saftig avgift, eller?
 
Laserkliniken Estetic annonserar om Coolsculpting. Inte ‘cool’ som i ‘häftig’, utan det   handlar om att döda  fettceller med kyla. ‘Coldsculpting’ med andra ord, inte så coolt kanske. “En helt naturlig process”, står det. Fettcellerna dör och ger ett permanent resultat.” Permanent döda fettceller, hur coolt är inte det? Jag tror jag går ut och rullar mig naken i snödrivorna på vår gård. 

Dagens vinterbild. Snowsculpting? Coolt!

Ha en bra måndagskväll <3

 

6 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Hahaa… du är ju för rolig du, men det borde ju vara lika effektivt, att rulla naken i snön, menar jag 🙂 Jag håller i alla fall med om det du skriver, skrämmande är ordet och dom som bestämmer sånt här, har antingen aldrig haft besvär själva eller så har dom råd att få det åtgärdat. Ha en fin alla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.