Marja

Den långa resan.

Att odla bacillskräck.

På allt fler allmänna toaletter finns det tvålbehållare och handdukshållare som man bara behöver vifta med handen framför för att de ska mata fram innehållet. Mycket hygieniskt. Jag har ännu inte varit på en toalett där man kan ta sig ut på samma sätt, så man inte behöver ta i handtaget. Har man stor bacillskräck får man göra som min dotters kompis, använda handtorkpappret mellan handen och handtaget, hålla upp dörren med armbågen och foten och snabbt kasta in pappret i toaletten. Det är kanske därför det ligger så mycket papperstussar på golvet runt papperskorgen. Inte alltid så lätt att pricka den förstås. 

Reklamen tar verkligen fasta på vår bacillskräck. Först skulle man använda flytande handtvål i pumpflaska i stället för vanliga hårda tvålar, som ju kunde bli fulla med baciller. Nu har man kommit på att själva pumphuvudet på pumpflaskan kan vara fullt med baciller, så nu ska vi helst köpa en pumpflaska som man ska vifta med handen framför även till våra hem.
 
Ännu värre, vår tvätt blir absolut inte ren om vi tvättar den i vanligt tvättmedel. Det syns tydligt om man lyser med en sådan där blå lampa på det rentvättade plagget. Har ni sett reklamen?  Den lille pojkens tröja är alldeles full med osynliga fläckar, som är b.a.c.i.l.l.e.r. Huu, huu, huu! Vem vill att ens barn ska gå omkring som en vandrande bakteriehärd? 
Den enda lösningen är att tillsätta det rosa medlet i tvättmedlet. (Just nu har jag glömt vad det heter.) Det ska ta bort ALLA fläckar, synliga som osynliga.

Jag tycker det är ojyst av företagen att trigga i gång vissa människors bacillskräck, samt skapa dåligt samvete hos andra som inte har den skräcken. Ska jag känna mig snuskig bara för att jag inte tvättar mina kläder i det där rosa pulvret? 

Jag har inga problem med offentliga toaletter, däremot plockar jag inte ihop min sallad i de där öppna diskarna i affärerna. Där går människor och hostar och kliar sig i skägget, med ytterklädernas ärmar svepande över maten. Köper jag lösgodis, väljer jag dem som ligger i de översta byttorna, där snoriga små fingrar inte når att gräva. 

För övrigt strävar jag efter att vara hel och ren och inte lukta illa. 
 
Ha en skön måndagskväll <3
 
 

 

4 kommentarer

 1. Sandra från Finland

  Bah, mer kemikalier är inte nödvändigtvis bättre! Jag är inne på din linje. Själv använder jag ett miljövänligt, inhemskt tvättmedel som heter ”Ole Hyvä” 🙂 Mina kläder blir rena och doftar gott samtidigt som naturen hålls ren, bättre än så blir det inte! Man kommer långt med lite vanligt folkvett, men vissa reklamer verkar vilja motarbeta sunt förnuft…

 2. Marja Granqvist

  Svar till Sandra från Finland (2012-04-23 22:23)
  Vilket härligt namn på tvättmedlet! Kan ju betyda flera saker.
  Jag använder galltväl på fläckar och flytande miljövänligt tvättmedel och tycker då att min tvätt blir ren. Kram

 3. Maria Lundmark Hällsten

  Nä, man ska inte överdriva renligheten, då tror jag att man faktiskt kan dö av det med. Tänk om man hade ett litet barn som inte fick komma i kontakt med några baciller överhuvudtaget, vad hände då sen, om man släppte ut barnet i verkligheten?

  Däremot tycker jag att om alla använde sig av logiskt tänkande så slapp man en hel del smuts. Ta bara en sån enkel sak som att INTE, ta i vattenkranen med den hand du torkat dig med, nys och hosta i armvecket, INTE i handen, bara för att nämna något. Ha en fin tisdag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.