Marja

Den långa resan.

Jag betalar för ’innehav’.

Man lär så länge man lever. Jag har alltid trott att jag betalar min TV-licens för att kunna se på TV-kanaler där programmen inte avbryts av reklam, men nu har jag fått veta att jag betalar för ‘innehav av TV-apparat’, vare sig den fungerar eller inte.

Min gamla tjock-TV la av i går. Den hade antagligen hört att jag sagt att den kommer att bytas ut mot en slankare variant när jag flyttat in i nya lägenheten. Den har stått där i sitt hörn och jäst av ilska och oförrätt, tills den fick nog. PANG, sa det och bild och ljud försvann… sen hördes ett tickande ljud. Som en tickande bomb stod den där svart och hotfull och fick mig att smyga baklänges ut ur rummet med fjärrkontrollen i högsta hugg. Vad trodde jag att jag skulle kunna göra? Parera en eventuell explosion med fjärrkontrollen?
När jag samlat mig SMÖG jag in i rummet igen och drog ut kontakten… det kunde ju börja brinna. 
En ljuvlig hämnd tog det gamla skrället på mig… för nu är jag utan TV två veckor för tidigt. Ja, eller utan och utan, jag har ju internet. 
 
Jag kommer att vara utan egen TV i nästan 4 månader, så jag kom på att jag kan ju avanmäla innehav av TV och därmed inte behöva betala licens för den tiden. Jag ringde alltså Radiotjänst och framförde mitt ärende och fick förstås frågan vad orsaken var. “Ja, sa jag, egentligen är det flytt om tre veckor, men nu har TV:n pajat, så jag är utan TV från och med i går till någon gång i slutet på september, då jag flyttar in i mitt nya boende”. Då kom frågan som jag inte var beredd på:Står den trasiga TV-apparaten kvar i din lägenhet? Hrrrmpf… “Ja”, sa jag (mitt nöt), jag har inte hunnit köra bort den än”.
Då fick jag veta att så länge den står kvar hemma hos mig, måste jag betala Radio- och tvlicens vare sig den fungerar eller inte. Jag betalar nämligen för “innehav av apparat”. När den inte längre finns hos mig kan jag återkomma och då kan vi åtgärda mitt ärende. Jag frågade om hon inte trodde mig när jag sa att den var trasig, men det gjorde hon (?), det var bara det att jag fortfarande ägde den. Jag hade stor lust att be henne vänta i telefonen medan jag bar ut apparaten på gården och därmed förnekade att den var min. (Men så kan man ju inte göra, för då hade jag väl blivit beskylld för nedskräpning.)
 
Lite snopen blev jag, det måste jag erkänna. Nu tänker jag inte lägga mer energi på den frågan, utan kommer att avanmäla innehavet på nätet i samband med flyttanmälan. 

I dagens tidning kunde jag läsa att årets pollensäsong är den värsta sedan man började mäta pollenhalterna i luften år 1979. Inte konstigt att jag är sjuk och jag kan inte riktigt avgöra om jag dessutom är förkyld, eller om alla symptom hör till pollenchocken. Ögon, bihålor och svalg är involverade, svullna och kliande. Mediciner lindrar lite, men inte på långt när alla besvär. Jag får hålla mig inomhus tills det värsta är över. Som tur är har jag vädringsfönster med filter i alla rum.

Nu ska jag fortsätta packa. 13 bananlådor med böcker står färdiga i vardagsrummet, nu ska jag se om jag kommer ihåg hur man viker ihop vanliga flyttlådor. 

Ha en trevlig tisdagskväll <3

 

Etiketter: ,

8 kommentarer

 1. Maria Lundmark Hällsten

  Hahaa… ja jag säger då det. Jag skulle nog ha låtsas kasta ut den genom dörren, slagit ihop händerna, sagt: så där ja, med hög röst. Gått tillbaka till luren och sagt att nu är den väck!

  Snacka om byråkrati… på gränsen till urlöjligt. Fast lite komiskt är det ju också 🙂

 2. Marja Granqvist

  Svar till Maria Lundmark Hällsten (2012-05-29 16:54)
  Ha, haa, jag var inne hos dig samtidigt som du var här.
  Ja, lite komiskt tycker jag det är, men kanske en praktisk gräns att dra. Någon kan kanske säga att han har TV i förrådet… som han aldrig tittar på. Knepen är väl många att undvika att betala licensen.
  Kram

 3. Anne-Marie Mäkelä

  Nog verkar det lite tragikomiskt, om TVn inte går att använda så är det bara en möbel och då borde man väl inte behöva betala för innehavet.Det är väl som att alla män kan anklagas för våldtäkt. ”jamen, jag har inte gjort något”. ”Nä, men du innehar verktyget”….
  Där hårddrog jag det hela lite.
  Kram

 4. Marja Granqvist

  Svar till Anne-Marie Mäkelä (2012-05-29 17:20)
  Om jag hade ljugit och sagt nej, hade hon månne skickat en kontrollant då?
  Fnissar åt din jämförelse… Kram

 5. Terttu

  Intressant diskussion om tv-licensen. För flera år sedan hade jag bara svart-vit tv. Jag fick samtal flera gånger om jag har färg-tv. Vad jag förstod att svart-vit tv-tittande var gratis 😉 Men vad jag minns rätt, var det aktuellt för några år sedan, att toppenpolitiker hade slutat betala sina tv-licenser.

 6. Marja Granqvist

  Svar till Terttu (2012-05-29 22:47)
  Förr hade man ju radiolicens och den svart-vita TV:n kanske gick på samma. Det heter ju fortfarande Radio-och tvlicens, fast det inte längre kostar att lyssna på radio.
  Ja, politikerna hade ju ’glömt’ att anmäla att de hade TV-apparater hemma hos sig. De har ju så mycket annat att tänka på.:):)

 7. Vansterwiki

  Du kunde ju alltid bett tanten vänta, klampat runt och bullrat lite och sedan sagt att apparaten var utburen till förrådet utanför dörren. Plötsligt var den varaktigt undanställd och inte längre licenspliktig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.