Marja

Den långa resan.

Jag mötte renar.

laserstrale2

En laserstråle från Rådhuset sveper över torget och esplanaden.

För övrigt är arbetet med att färdigställa centrum inför morgondagen i full gång.  I stället för torghandeln på Rådhustorget kommer det att finnas ett ’samesamhälle’ med olika aktiviteter, bl.a. köttkok. Ett par renar strosade omkring där redan i dag.
Framför Turistbyrån har man rest ett par kåtor. Tyvärr var det för mycket rök inne i dem för att jag skulle kunna gå in. Det samiska temat är tydligt och det var ju det som gav Umeå kulturhuvudstadsåret. Nu ska vi leva i åtta årstider och när året är över hoppas jag att inte samerna tycker att deras kultur har blivit utnyttjad. För det springer faktiskt inte renar på Umeås gator i vanliga fall.

Jag skulle ju till symaskinsaffären och gick längs Rådhusesplanaden. Fina iskonstverk höll på att iordningställas. En lite sneak-peek på de vackra konstverken.

iskonst

iskonst2

iskonst3

”By sitting on this bench I am open to conversation with a complete stranger”, står det på några knallgula stol-bänkar. Ett socialt experiment initierat av en student på arkitekthögskolan här i Umeå.

thebench

thebench2

En annan sorts stolar finns inne i snöborgen Aurora, som invigdes i dag.

andrastolar2

Årets snöborg är ståtlig, med tjocka väggar och isig, vindlande iskana. Härligt för barnen.

 borgen4

borgen5

Det finns ved, så man kan göra upp eld och ha picnic om man vill. Det här stället råkade vara tomt, men på det andra hade vuxna och barn samlats kring elden.

borgen3

I morgon ska jag försöka komma ihåg och gå och fotografera ’vaginamålningen’ av Carolina Falkholt. Hon blev ju attackerad av en man som trodde att hon stod och klottrade och förstörde snöväggen. Så tokigt det kan bli. Det är ju bra att hindra klottrare, men det hade väl räckt med att gå fram och prata med henne. Nu blev hon tydligen vettskrämd.

Det kostar 795 kronor att ta isär och smörja min symaskin. De billigare Singer-maskinerna är tydligen inte gjorda för att smörjas. ?? Ja, vad har jag för val?
Efter det beskedet kändes det bra att kunna fynda en jättefin friluftsjacka och en fräsch T-shirt från Gudrun Sjödén för 20 kronor plagget på Röda Korsets secondhandrea.

dagensfynd

Ha en mysig fredagskväll <3

4 kommentarer

 1. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  Tack! Jag ska nog försöka gå ner till älven och titta på invigningen… om det inte blir för mycket folk, för det gillar jag inte. Klaustrofobi.
  Kram

 2. Ditte

  Kulturhuvudstad låter spännande. Härliga bilder som du visade, en liten förhandsvisning. Och jag skall absolut se invigningen på tv i morgon kväll.
  Såg i går på tv ett inslag där Carolina Falkholt blev intervjuad och hon var verkligen helt förskräckt. Senare i sändningen berättades att mannen som hotat henne ville träffas och be om ursäkt. Alltid något.
  Kramar!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   I dag har Carolina gjort färdigt sitt konstverk med en vakt sittande i bakgrunden. Förstår inte att hon blev så rädd, men mannen var kanske lite onödigt brysk.
   Jag åker nog ner på stan både i morgon och på söndag och tar fler foton. I dag var det grinigt kallt och då fryser man ju om händerna när man ska ta foton.
   Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.