Marja

Den långa resan.

If I needed you…

overblommade2

Säg den lycka som varar. I dag for broddarna på igen. Det blötsnöade, blåste och var kring nollstrecket, så jag var rädd för att det skulle finnas hala fläckar. Jag har en benägenhet att hitta just dem.

Gårdagens träning blev lite väl häftig för mig. Dels har min hosta förvärrats, så jag borde kanske ha låtit bli att träna helt, och dels har jag ont i alla muskelfästen i axlar och rygg. Somliga anser att vi som har diagnosen fibromyalgi inte ska styrketräna alls, andra anser att man kan träna med lätta vikter och många repetitioner. Få sjukgymnaster är insatta i hur fibromyalgipatienter fungerar, så även min, så en stor del av ansvaret ligger på mig själv. Den bästa träningen för mig är utan tvekan bassängträningen/ vattengympan. Den är skonsam, samtidigt som jag behåller rörligheten.
Ok, jag har ont i dag och det är inte vanlig t.r.ä.n.i.n.g.s.v.ä.r.k.

När jag låg på rygg i morse, pep det i sidan vid varje utandning. Funderade på att ringa vårdcentralen, men eftersom jag inte har någon feber, avstod jag. I stället for jag till apoteket på Ålidhems centrum för att köpa mer slemlösande hostmedicin. Tänk att det inte finns någon sockerfri hostmedicin. Jag skulle gärna ta någon besk variant i stället för att få ont i magen av suspekta sötningsmedel. Expediten rekommenderade vattenlösliga tabletter av Bisolvon, för hon tänkte att det skulle vara mindre sötningsmedel i en tablett. Jag läste på förpackningen: ”1 löslig tablett innehåller: bromhexinhydroklorid 8 mg, citron och pepparmintsarom samt övriga innehållsämnen”. Skriver man så på ett läkemedel? Vi fick öppna förpackningen och ta ut bipacksedeln för att ta reda på vad ’övriga innehållsämnen’ var.

Ok, jag ska lösa upp tabletterna och hälla i mig dem och så hosta, hosta, så att jag inte åker på  lunginflammation. Det blir ingen vattengympa i kväll, tyvärr.

På hemvägen hoppade jag av bussen vid OK, för jag hade ett paket att hämta. Ett överkast från Gudrun Sjödén som jag ropat in på Tradera. Svart med vita prickar på ena sidan och svart/vitt blommönster på den andra. Jag ska dela på det och ha halva i soffan där jag sitter, för jag sölar ofta när jag jag fikar, den andra halvan ska jag dela och sy dynor till mina korgstolar. Men först måste jag tvätta det och hoppas att jag får ut den starka doften av sköljmedel.

Såg ni programmet ’Jills veranda’ med Kristian Gidlund i går? Scenerna i hästhagen var helt magiska… och Jill Johnson var precis rätt person att styra upp det hela.

Blue eyes crying in the rain…

If I needed you…

Ha en fin torsdagskväll <3

 

8 kommentarer

 1. Anna H

  Bisolvon finns som ”vanliga” tabletter! Kanske dom innehåller mindre sötningsmedel? I alplandet rekommenderas även söt RÖD saft (slemlösande) Kram och krya på dig! //a

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, vi tittade på de vanliga tabletterna också. Jag har ju diabetes typ2, så därför kan jag inte dricka söta safter och inte för mycket honungsvatten heller. När jag var liten köpte vi lakritsstång på apoteket, men lakrits är ju inte bra om man har anlag för högt blodtryck. 🙂 Kram

 2. Märta

  Besvärligt att hitta slemlösande utan socker. Ofta är ju det som ger bäst effekt. Varmt vatten med honung är ju jättebra men SÖTT.
  Kämpa på med den träning du klarar av. All rörelse är bättre än ingen rörelse alls. Jag tror att man själv måste pröva sig fram vad man tål. Min förra sjukgymnast har själv konstaterat att jag inte ska styrketräna, fastän en del säger att ALLA kan styrketräna.
  Krya på dig KRAM!
  Fina låtar, kunde inte se programmet.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Så besvärligt och tokigt. Men det verkar som jag har nytta av de här tabletterna, så jag kör med dem och hett grönt te.
   Jag gillar att träna och kommer nog att hitta rätt nivå så småningom.
   Programmet går nog att se på Svt Play. Helt sevärt.
   Kramar

 3. Ditte

  Jag såg programmet och blev både rörd och berörd. Är glad för att det visades.
  Trist att du inte är i form. Hoppas innerligt att någon kan komma till rätta med det.
  Jag har ju också hostat sedna ett par månader tillbaka bara, men har fått bricanyl som fungerar bra och till natten har jag fått en tablett, Kodein Reciep, receptbelagd, men den hjälper mig när jag hostar som värst. Har dock ingen aning om den innehåller socker.
  Trist att du inte kan vattengympa idag, för den verkar din kropp tycka om. Hoppas att du kanske hos sjukgymnasten kan få rörelser som bättre passar din kropp. För ont skall du inte behöva ha.
  Tänker på dig!
  Kramar!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Det var ett fantastiskt program och jag tyckte Jill var så empatisk.
   Om inte hostan ger sig så får jag väl be att få något receptbelagt. Jag har Bricanyl om jag blir för tät.
   Jag ska nog hitta träningsövningar som passar mig, men jag vet ju inte vad som är bra eller inte innan jag har provat (och haft lite besvär). 🙂 Kramar

 4. Stina

  Hej Marja, det finns en fantastiskt bra slemlösande hostmedicin i hälsokostaffären, Senegan, inget socker finns i den. Hoppas du får tag på den. Kram Stina

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Åh, tack för tipset Stina! Känner igen namnet… har kanske sett någon reklam för det. Ska åka ner på måndag och se om jag hittar det. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.