Marja

Den långa resan.

Att bli ett objekt.

Jag mår bra i dag, men går på halvfart och har mycket tid till eftertanke.

Toplessdebatten fortsätter. I dag fanns en kort insändare i Vk som tyckte som jag, att toplessdebatten tar udden av viktigare frågor om jämställdhet. I går fanns en kort kommentar under Ordet fritt som jag inte blir klok på. Jossan säger:

Tummen upp för Fanny och Elin som har startat en namninsamling för att kvinnor ska få bada topless på badhusen. Som kvinna har man rätt att slippa vara ett objekt.”

En ordentlig tankevurpa, eller? Är det inte större risk att bli ett objekt om man uppträder med bara bröst? Eller betyder den klyschan något annat nu för tiden?

Visst, kvinnor är objekt i vissa sammanhang… i porrindustrin, i viss reklam, på fyllan när spärrarna släppt… Jag tillhör ju en annan generation, men min egen erfarenhet av icke jämställdhet har snarare varit att bli osynliggjord, att bli förminskad, att inte bli tagen på allvar. Att få klappar på huvudet, på axeln, bli kallad ’lilla gumman’.

En gång, när jag var riktigt ung, hamnade jag på ett möte med bara män. Det handlade om samarbete i kulturfrågor på Nordkalotten. Jag satt längst ut vid det långa bordet, närmast dörren (som vanligt) och när jag vid ett tillfälle begärde ordet vändes alla ansikten mot mig som på en given signal och jag kunde tydligt se att de tänkte… oj då, satt hon där! Tur att jag var/är kaxig när det krävs. Jag tyckte ju mest att situationen var skrattretande löjlig.

Jag tycker att det är viktigt att kvinnor vågar framhäva sig själva, i stället för att se sig som objekt. Vid mitt sista möte med bostadsrättsföreningen på Vargvägen, som var årsstämman för två år sedan, skulle vi välja nya ledamöter i styrelsen. En nyinflyttad ung kvinna anmälde sig själv. Hon presenterade sig och sa att hennes främsta meriter är att hon är kvinna och ung. Hon fick rungande applåder och blev invald på stubinen. Jag är övertygad om att hon har klarat sig bra.

Gaspatronen i min Soda Streamer var tom, så det blev en tripp till ICA Maxi. Nere på Strömpilen var det öppet vatten.

oppetvatten

 

oppetvatten2

Vädret var underbart och jag fick en skön promenad hem från bussen.

Och titta här, jag har fått ett nytt husdjur. Vad tror ni det är?

nytthusdjur

Ha en mysig fredagskväll <3

 

 

2 kommentarer

  1. Lucas Lund

    Ofta – alltför ofta debatteras det om jämnställdhet.
    Ibland som detta med toplessen blir man så less!
    Nu är ju jag som jag är men jag vill inte se en massa bröst då jag ska bada på badhuset.
    Jag vill heller inte att toaletter ska vara könslösa.
    Jag vill inte heller att det ska vara lika många kvinnor som män i olika positioner – det ska vara en kompetens som duger sen skiter jag i om det är en snippa eller en snopp.
    Sunt förnuft!
    Härligt att solen sken idag så att man får se lite av gräsmattan.
    Ha en bra dag!

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Håller med dig… sunt förnuft ska råda när man jobbar mot jämställdhet. Önskar dig med en bra dag! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.