Marja

Den långa resan.

Helsingfors.

Johanna och jag har väldigt trevliga gemensamma minnen från Helsingfors.  När vi var i Finland under somrarna skulle hon och jag åka tåg tillsammans, bara vi två. Vi åkte oftast till Helsingfors, men också till Tammerfors och en sommar åkte vi långt österut och for runt på sjöarna med ångbåt.

Att åka tåg och bo på hotell var en upplevelse i sig och det övriga programmet samsades vi om. En dag bestämde Johanna och då blev det Zoo eller nöjesfält… sen bestämde jag och då blev det oftast konstmuséum och shopping.

Nu hade vi ju bara några timmar på oss, så vi tog spårvagnen till salutorget och snurrade runt i kvarteren där omkring.

helsinki

Först hälsade vi på Havis Amanda, som står så fint i sin fontän. På Valborgsmässoafton klättrar studenterna upp på statyn och placerar en studentmössa på hennes huvud. Sen sjunger man in våren.

helsinki1

helsinki3

Här poseras det för Instagram.

helsinki4 

Min fina dotter som blir mer och mer lik min käraste syster som tyvärr inte längre finns med oss.

helsinki5

Vi gick upp längs Esplanadparken och där står Runeberg, Finlands nationalskald. Han har skrivit nationalsången ’Vårt land’.

helsinki6

Vädret var underbart varmt och luften doftade friskt av havet, så en glass och en paus på Senatstorget kändes helt perfekt. Flickorna blev imponerade av den fina Storkyrkan och alla byggnader runt den öppna platsen. Torget och byggnaderna i jugentstil är ritade av arkitekten Carl Ludvig Engel. 

helsinki7

Ronja pinnade upp för de många trapporna och se, där står hon ju och vinkar till mamma och mormor som inte orkade med ett enda trappsteg.

helsinki8

helsinki9

Vi satt i stället på en bänk vid foten av den ståtliga statyn av Alexander II.

helsinki10

Sen blev det ju shopping också och fika, men det tar vi i morgon.

Ha en skön onsdagskväll <3

2 kommentarer

  1. Ditte

    Tack Marja för en härlig tur i Helsingfors. Dina väldigt vackra bilder och fina texter gör att jag än mer vill göra ett besök där i sommar. Så roligt för er alla tre få verklig kvalietstid tillsammans.
    Många kramar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.