Marja

Den långa resan.

Glada Vappen!

Jag ringde till Finland och gratulerade en gammal vän som fyller år i dag. Hon heter Vappu, vilket är den finska motsvarigheten till Valborg.

I Finland dricker man ’sima’ (mjöd) och äter ’tippaleipä’ (struvor) på första maj.  Sima är en svagt jäst citrondryck, som mamma brukade göra själv. Struvorna är speciella bakverk som man friterar i olja i smala trådar som blir till nystan.

IMG_6722

(Bild lånad på Google.)

I dag har det snöat på flera ställen i landet, så även i Umeå. Men det var ett lätt snöfall, med små flingor dansande i vinden. Tillräckligt mycket för att göra oss förvånade. Jag tänkte direkt på att jag hade tvättat och hängt undan vinterjackan… typiskt… Måste man vänta till Midsommar innan man kan vara alldeles säker?

På dagen var jag nere på stan, där den samiska årstiden Gijrra, våren, inleddes med sång och musik på Rådhustorget. Bland annat uppträdde Jon Henrik Fjällgren. Såg ni honom i Talang?

I kväll har jag inte orkat gå ut. Björkarna slår ut för fullt nu och jag vill bara blunda och hänga med huvudet. Röken från en majbrasa skulle inte göra situationen bättre. Det verkar som alla är ute dock, för det är knäpptyst i huset. Ovanligt tyst, faktiskt.

Hauskaa Vappua, eller Glada Vappen, som man säger i Finland <3

6 kommentarer

 1. Terttu

  Hej Marja!

  Hauskaa Vappua sinulle. Meilläkin päin on sadellut lunta. Olemme vain kotona ja katselemme tv:tä.
  Terkkuja Terttu

 2. Sandra från Finland

  Glada Vappen på dig med! Fast nu är det första maj… Gårkvällen tillbringades bland annat på Vårdberget, där vi lyssnade på Brahe Djäknar. Nu åker studentmössan på igen och det blir picknick, men eftersom det är snöslask så blir det inomhuspicknick på ett vardagsrumsgolv. Det viktigaste med picknick är ju fenomenet, sällskapet, maten och platsen, i den prioriteringsordningen 🙂

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Oh… Vårdberget och Brahe Djärnar och fest i flera dagar. Vilken tur Sandra att jag har dig som trogen läsare, så får jag ägna mig åt lite nostalgi från min egen studietid i Åbo. 🙂
   Ha det så trevligt på inomhuspicknicken. 🙂 Kramar.

 3. Mias Mix

  Och jag som såg en kompis på facebook igår som hade skrivit Glada Vappen o klätt ut sig, jag fattade ingenting. Hon bor i Finland 🙂 Så nu förstår jag!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja där ser man. 🙂 🙂 Glada Vappen är en direkt översättning från finskan och används av svensktalande i Finland. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.