Marja

Den långa resan.

Cyklar…

rosacykel

Ett av mina favoritmotiv när jag fotograferar är träd och ett annat är cyklar. Både träd och cyklar har fått en egen mapp i arkivet. 

trettondefebruari3

I dagens Vk kunde jag läsa att Umeå gjort mycket bra ifrån sig i en tävling som heter European Cycling Challenge. Umeå kom på sjätte plats i Europa och första plats i Sverige. Sett till antalet cyklade kilometer per invånare blev Umeå faktiskt näst bäst i hela Europa. 

upphangd2

Det är ju inte dåligt, när man tänker på att klimatet här uppe inte alltid är cykelvänligt. Så här såg det ut utanför mitt hus förra vintern.

vinter2

Trots det cyklar många året runt till och från jobbet. Nätet med cykelbanor är väl utbyggt och terrängen lagom kuperad. Studenterna cyklar till och från universitetet och utanför sjukhuset står cyklarna på rad. När det blåser, och det gör det mycket här, lägger de sig på marken.

motsatser

 

Det finns också cyklar som glöms bort och lämnas åt sitt öde. Det upprör mig lite. Kanske är det stulna cyklar som aldrig hittar hem igen.
På andra sidan gatan där jag brukar bo i Stockholm, hade ett par cyklar nästan vuxit fast i grönskan. När jag kom till baka efter några månader (i december) hade grönskan vissnat och cyklarna stod kvar.

cykeln5

cykeln4

cykel2

cykeln2

 

Jag skulle ju ge min cykel en ordentlig rundsmörjning i år, men det har inte blivit av än. I går kändes det emellertid att det är dags. Växlarna kärvade och jag kunde bara cykla på en tung växel… oj, oj, oj, vad jag blev trött. Dessutom knarrar sadeln alldeles förfärligt, så jag måste nog köpa en ny.

mincykel

I dag har jag varit och klippt mig hos Anders. Jag tyckte inte att jag var så värst långhårig, men han ska gå på semester nästa vecka, så jag måste passa på. Efteråt märktes det att det visst var sex veckor sedan sist, för skillnade var betydande. Nu är jag så där fin och nöjd igen.

I stan var det liv och rörelse. Hela Rådhustorget var fyllt med sand, där pågick Swedish Beach Tour. Fantastiskt att man kan spela Beach Volley mitt i stan.

Torsdagstema – I like

Ha en skön torsdagskväll <3 

10 kommentarer

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, den rosa står utanför en liten butik i Stockholm, som reklam för butiken. 🙂

 1. Anitas Malta

  Vilken fantastiskt härlig cykel kavalkad du visar Marja !!!!! Älskar att cykla men det funkar inte här på ön så jag passar på när jag är i Stockholm där det finns så jättefina cykelvägar.
  Roligt att du valt just cyklar och träd som favoritmotiv. Det blir ju en extra sporre när man är ute med kameran 🙂 Gillar den första bilden i rosa med stor kontrast till den insnöade bild tvåan 😉 Snyggt !!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Anita! Jag gillar att cykla och älskar min egen cykel och det smittar väl av sig på alla andra cyklar också. Jag brukar gå omkring och lyfta upp alla cyklar som vält omkull. 🙂

 2. Kerstins foto

  Vilken härlig samling du fått ihop. Ja nog har vi en cykeltät stad, det märks om inte annat när man ska köra efter ÖK. Övergångsstället där är nästan hopplöst att ta sig över för där kommer cyklisterna i full karriär. Nog är det sorgligt med alla cyklar som bara står, förmodligen stulna. Synd för ägarna som måste investera i nytt.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag cyklar ju mest på cykelvägar och runt Nydalasjön, sällan nere på stan numera. Men jag ser att cyklisterna åker som dårar… kryssar mellan bilarna och cyklar i ganska god fart på gågatan. Lite hyfs och sund försiktighet skulle inte vara så dumt. Konstigt att det inte sker fler olyckor. 🙂

 3. Ditte

  Oh, tänk om alla dessa cyklar kunde berätta sin historia. nu får man själv fantisera om vilka öden de gått till mötes.
  Jättefina bilder som säger mycket.
  Hoppas nu att din egen cykel blir nöjd med den extra omvådnaden.
  Kramar!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, varje cykel är en personlighet och har varit med om mycket. Min ska lämnas in till kompetenta killar, som ska göra en total genomgång med smörjning och justering m.m. Det är den värd. 🙂
   Kram 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.