Marja

Den långa resan.

Cypresser och hortensior.

Titta, pinjenötter, sa jag till brorsan när vi var på kyrkogården.

pinjenotter3

pinjenotter

Men det var ju inga pinjenötter. Det var ju inte ens ett pinjeträd, utan en cypress och de gula ’nötterna’ är hoprullade nya små löv.

Det finns en annan sorts cypress, som är väldigt populär i trädgårdarna där jag bodde i Finland. Jag vet inte varför de är så populära, antingen som häck eller enstaka toppar i trädgården. Kanske för att de är gröna även på vintern.

Ett av grannhusen var som en skans bakom en jättehög och tät cypressmur. I det där hörnet är det nog närmast tropiskt klimat.

cypresser

Som väldiga soldater står cypresserna tätt intill varandra och bildar en vägg mot omvärlden. Lite scary, tycker jag.

cypresser2

cypresser3

En annan populär växt i trädgårdarna är stora bollhortensior, som just nu blommar för fullt. Andlöst vackra.

hortensia

hortensia2

Mitt knä är bättre i dag. Det värker inte längre, men gör ont när jag belastar det för mycket. Det är väl en stackars nerv som hamnat i kläm. Det händer ibland och brukar gå över. I går kväll tog jag en stor värktablett, smorde in knät med liniment, virade en halsduk runt och la det på en kudde. Sen sov jag gott.
Jag tog bussen till vårdcentralen efter halsduksdelen i dag. Sen promenerade jag försiktigt till ICA på Mariehems centrum. So far, so good.

Ha en mysig fredagskväll <3

 

2 kommentarer

 1. Ditte

  Så vackra bollhortensiorna är! UNdrar om jag kan få några att växa här i Spanien. Men de behöver mycket plats, så jag får nog satsa på den vanliga hortensian.
  Cypresser, ganska små, hade grannen här planterat mot vår terress, men de gick illa åy citronträdet och plattorna på deras terrass. så nu är de borta. Och eftersom de skräpade en del hos oss gör det inget.
  Håller med om att de cypresser du visar ser ut som soldater som vaktar. Vet inte riktigt vad jag tycker om dem, annat än att de är frodiga. Och gröna är de förstås hela året.
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Bollhortensian behöver mycket plats åt alla håll. Alla hade en på sin gård i det här området.
   Cypresserna är fina och gröna, men ingenting jag skulle plantera. Den här ’häcken’ är ju extrem… 🙂
   Kram 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.