Marja

Den långa resan.

Livets nödtorft.

”Äta bör man, annars dör man” och jag blir alltid lika förvånad hur mycket mat jag måste handla, trots att jag lever ensam. Ungefär varannan vecka fyller jag min stora dra-maten och däremellan måste jag komplettera med sådant som tar slut fort… mjölk, frukt, vissa grönsaker… Ibland blir jag sugen på att testa en sådan där matkasse, men eftersom jag måste vara noga med vad jag äter, har jag inte vågat.

Jag åker ju mycket buss och ser hur andra, mycket äldre än jag och mer ofärdiga, släpar sina fulla dra-maten väskor. I dag hjälpte jag en kvinna med en krycka av bussen med hennes dra-maten. Den var tung och lite ranglig och bussen hade stannat en bit från trottoaren, så det hade varit stört omöjligt för henne att klara det själv.
Mataffärerna ligger ju inte alltid där man bor. Den här kvinnan steg av på Marieberg och kom från Coop på Ersboda. Åt andra hållet finns ICA på Mariehem och dit är det också långt för henne.
Här på Tomtebo som är en snabbt växande stadsdel, finns bara en liten kiosk med det allra nödvändigaste. På Ålidhem, tre busshållplatser bort, finns det tre affärer, Konsum, ICA och Lidl. Fantastisk planering! Not. Nu planerar Coop att bygga ett stort komplex vid OKQ8 mellan Ålidhem och Tomtebo. Det blir riktigt nära för mig… om jag tar mig över den stora vägen förstås.

Jag for till Rusta och bytte ljusslingan i dag. Sen gick jag till Jysk och strosade omkring där. Hittade den här snygga bordstabletten. Den är lite större än normalt och passar utmärkt att ha som underlag när jag sitter och pysslar och kladdar med lim och stämpelfärger.

underlagg

Vädret har varit helt underbart i dag. +10 grader, alldeles vindstilla, frisk och lite fuktig luft och någon solglimt nu och då. Precis som jag vill ha det.

Dagens höstbild:

28oktober2014

Ha en skön tisdagskväll <3

 

6 kommentarer

  1. Anders

    Dagens samhälle verkar i första hand vara gjort för dem som har tillgång till bil. Det är inte som förr där de varor och tjänster som folk behövde tillgång till fanns inom gång- eller cykelavstånd från där människor bodde.

    Det är inte bara äldre som inte har tillgång till bil, utan det finns människor i alla åldrar som av någon anledning har valt att avstå från att ha bil.

    Dessutom så kan det inte vara särskilt miljövänligt med samhällen som kräver bil för att man lätt ska kunna uträtta sina ärenden. Trots goda avsikter så är kollektivtrafiken inte så tillgänglig och smidig som man ibland skulle önska.

    Men å andra sidan så är utbudet av varor och tjänster väsentligt större idag, på gott och ont.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag tycker att det går bra att åka buss dit jag ska och på sommaren cyklar jag ju. Däremot funderar jag på hur det blir när jag blir äldre…

  2. Paula i pörtet

    Hej, ja inte blir det billigare med maten när man är ensam! Jag som levt med partner senaste 20 åren är lätt förskräckt. Ändå har jag avstått nästan helt från kött, förutom kyckling och fisk. Vi har ju bara en liten närbutik där det är dyrt att handla och dåligt med frukt och grönsortiment. Igår var jag på röntgen i stan o passade på att besöka Lidl. Där finns goda finska korvar och lite exotiska kryddor och oljor som jag gillar till priser som gör en glad. Men inte orkar jag släpa så mycket på bussarna och frysvaror är inte att tänka på då hemresan tar flera timmar. Utan bil är det drygt att åka till stan, dels kostar det drygt en hundring så man måste shoppa en del för att det ska vara lönsamt och så går det bara en buss så man måste roa sig ganska många timmar i stan. Tar man då en fika också så har snabbt det man tjänade i affären gått upp i rök..
    Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Nej, det är absolut inte billigare att fixa mat till en person. Du verkar ha det besvärligt med mataffärerna… synd. 🙁 Kram

  3. Ditte

    Visst är det mycket att släpa hem och mat går ju åt även om man är ensam. Tungt blir det också så bra att ”dramaten” finns. Varför kånka i onödan. Kanske kan det i vinter vara idé att beställa hem en matkasse och prova. Jag tror också att man kan få förslag på maträtter man inte tidigare lagat.
    Skönt med det fina höstvädret, men antar att växterna snart varken vet ut eller in.
    Bra att du fick bytt ljusslingan och roligt med nya tabletter. Ibland är det de små sakerna som piggar upp extra.
    Kramar och tankar till dig.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      På somrarna när jag cyklar handlar jag oftare, men kan också lasta ganska mycket på cykeln. På vintern har jag ryggsäck och så min älskade dra-maten. I dag for jag till Myrorna med dra-maten full med saker och sedan gick jag till Willy:s och handlade den full. Jag behövde inte byta buss heller, så det var hur enkelt som helst.
      Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.