Marja

Den långa resan.

Söt som en sockertopp.

Bilden jag la ut i går visar en gammal sockertång som användes då man knep bitar ur en s.k. sockertopp.

sockertopp

Jag var ju på Myrorna i går och där fanns en bit toppsocker på ett bord med tången bredvid. Det skulle vara kul att veta hur gammalt sockret är. Jag försökte titta på omslagspappret, men hittade inget annat än att det var importerat av Sockerbolaget och så loggan med SSA, som står för Svenska Sockerfabriks Ab (grundades 1907).

sockertopp2

Jag har bara sett sockertoppar på museum och på film. Jag kommer inte ihåg att vi använde socker i den formen i min barndom, varken i Fåglum eller hemma i Finland. Det här sockret var hårt och lite smutsigt, för pappret hade glidit av både upptill och nertill, så jag fick då ingen lust att köpa det trots att priset var mer än överkomligt. Jag, som tycker att Myrorna har börjat sätta höga priser på ex. kläder, blev förvånad över att sockertoppen bara kostade 45 kronor och tången 25 kronor. För mig är de kuriosa och jag gillar kuriosa.

Torsdagstema – I like

Ha en skön torsdag <3

6 kommentarer

  1. Sandra från Finland

    Jag har också en sockersax i min ägo, som jag rotade fram ur mommos lådor på villan (sommarstugan) i somras. Inte för att jag brukar socker i mitt kaffe, men som du skriver – det är kul att ha den ändå! Jag har använt sockersax en hel del i mitt sommarjobb som museiguide, där drack jag kokkaffe som vi kokat på vedeldad spis, för det mesta med mycket socker och endast ibland mjölk. På museet hade vi bara sockerstänger (egentligen sockerbitar som ännu inte klippts till på fabriken) till vår användning, så sockertoppar har jag aldrig huggit in på!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Hade inte saxen legat bredvid sockertoppen, så hade jag nog inte vetat vad det var. 🙂 Kul att höra att du har en. 🙂 Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Nej socker blir nog inte gammalt på något sätt. Det kanske bara var på ytan det var skitigt. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.