Marja

Den långa resan.

’Kaamos’

interoligt

Oj,oj. Här krävs en seriös ursäkt från Vk.

Jag fick några kommentarer i går om att solen går ner väldigt tidigt här uppe. Ja, så är det, men snart, snart blir dagarna längre.

Min första vinter i Haparanda var helt förvirrande. Jag flyttade dit från södra Finland och var inte alls förberedd på den mörka tiden… ’kaamos’ kallas den på finska. Finns det något svenskt ord? Det finska ordet väcker associationer som nedtyngdhet, handlingsförlamning och hjärnstillestånd. Lite så var det för mig. När jag tog sparken till skolan på morgonen var det kolmörkt och när jag skulle fara hem, oftast vid 15.30, var det lika mörkt. Dag och natt flöt in i varandra och jag var ständigt trött.
Det konstiga är att man vänjer sig. Jag bodde 9 år i Haparanda och efter första vintern gick det mycket bättre. Det var under de åren jag lärde mig att älska månen som lyste upp så fint i mörkret.

I dag var det sol igen en kort stund. Den vita björkstammen utanför mitt fönster lystes upp så vackert.

29november2014

I dag har jag plockat fram adventsstaken och julstjärnorna. Sen var jag tvungen att gå ett varv runt huset i mörkret för att se hur fint det såg ut i mina och grannarnas fönster. Ute i trappuppgången luktade det så gott av saffransbak.

Jag har också plockat fram några röda ljuskoppar och mina julänglar. Det får räcka, tror jag. Det blev då väldigt mysigt med fler ljuskällor i lägenheten.

Ha en skön lördagskväll <3

 

 

6 kommentarer

 1. Freja

  Måne, stjärnor och snö tillsammans kan göra ljusare än vad en tror! Jag bodde i Göteborg några vintrar och då insåg jag hur mycket snön lyser upp. Med regnvåt asfalt blev mörkret i stället kompakt svart!

 2. Sandra från Finland

  Här i Åbo mörknar det också så snabbt, fyratiden på eftermiddagen är det redan nattsvart. Inte finns det många soldagar heller, så jag bara masar mig igenom en grå, trög vardag… Längtar till jullovet, hem till Österbotten och till den snö som jag hoppas ska finnas där då! Mörkret har jag inte så svårt med så länge det finns snö, men det är så eländigt snöfattigt här i de sydligare delarna av Finland.

  Adventsstjärnan och adventsljusstaken har i alla fall fått komma fram i min studentlya för att lysa upp. Det finaste är då barndomshemmet är julpyntat med en massa ljusstakar, adventsstjärnor och ljusslingor utomhus! Då är det fint att komma hem fastän det är midnattsmörkt redan på eftermiddagen 🙂

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Snön gör mycket för att lysa upp i mörkret och nu får vi frossa i adventsljus. Men snart blir det ljusare! Ha en skön helg, Sandra! Kram! 🙂

 3. Ditte

  Ja, mörkret har nog ännu inte blivit min vän. Men jag tycker det är mysit med tända levande ljus och annan belysning som lyser upp.
  Kanske vänjer man sig vid mörkret, lite som du gjorde under dina år i Haparanda, men så fint när månen lyser upp och snön förstås.
  I Thailand där vi varit föera omgpngar i november, december går solen ner runt klockan 18 och det blir kolsvart, men å andra sidan går solen upp tidigt och lyser intensivt hela dagarna. Så då känns inte mörkret lika kompakt.
  Har plockat fram min ljuslåda och hoppas på att hitta några extra ljusstakar där. Adventsljusstakarna är på plats i fönstern och likaså ljusslingan på balkongen. Tog mig också en tur ut för att se hur det såg ut….
  Kramar och trevlig första advent.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Snart blir det faktiskt ljusare. Eller ska bli, enligt almanackan.
   Trevlig första advent till dig med! Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.