Marja

Den långa resan.

Rädslan för svaghet.

Brr! Kylan har kommit. I dag var det -18 grader på förmiddagen, men nu har temperaturen faktiskt sjunkit till -14,8. Jag har ätiti middag med goda vänner på Mariehem. Jag pälsade på mig ordentligt, men frös i alla fall när jag fick vänta vid bussbytet. Man är ju inte van. Som tur var fick jag skjuts hem, så jag behövde inte stå och frysa en gång till.

Jag passade på att lämna tillbaka en bok jag lånat och läst i helgen.

svaghet

’Rädslan för svaghet’ av idéhistorikern och professorn Sverker Sörlin. Den handlar om gikt. Sverker har lidit av sjukdomen några år och började föra dagbok över smärtattackerna. Till slut såg han ett mönster… sin egen rädsla för svaghet.

Boken var bitvis intressant. Jag tyckte mest om de rena utdragen ur dagboken, men även om tankarna kring läkarnas (o)kunskaper och inställning till sjukdomen, medicinering, den klaustrofobiska rädslan för att bli handikappad, bli hjälplös och beroende av andra.

Jag har väldigt många egna funderingar kring det här. Jag har bitit ihop och varit en duktig flicka nästan hela mitt liv eftersom samhället jag levt i har varit rädd för svaghet. Nu tänker jag annorlunda.

Jag har valt två citat ur boken som ni får reflektera över.

”Jag tränar. Har alltid tränat. Den som tränar bygger upp sig själv, blir mindre sårbar.” 

”Jag presterade. Och jag trodde att det var bra, till och med bra för alla. Ett sätt att bidra till att minska världens svaghet.”

 Ha en lugn måndagsnatt <3

 

2 kommentarer

 1. Ditte

  Tänkvärda citat och där jag känner igen mig. Börjar nu tänkas abdra banor och hoppas det inte är för sent. Boken verkar intressant i synnerhet just rädslan för arr vara/ bli svag. Tankar och kramar till dig. Värmande sådana i kylan. Skönt att du fick skjuts hem!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Sverker är ju akademiker, så han refererar mycket till olika källor och ibland blir det lite för utsvävande för mig. Men de personliga bitarna var intressanta, i synnerhet som vi har umgåtts i samma kretsar på 80-talet. Jag fick då mycket tankar om just svaghet och hur vår generation uppfostrats till att vara starka. Vad det nu betyder.
   Kramar! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.