Marja

Den långa resan.

Varför tvättar de inte barnen?

I dag blev det en sådan där konstig dag. Jag är inne i en sömnlöshetsperiod och satt uppe i natt och löste det ena korsordet efter det andra. Strax efter kl 8 började grannens hund skälla. Han tycker inte om att vara ensam. Skällandet är förstås irriterande men mest tycker jag synd om honom och skulle jag inte vara allergisk skulle jag nog engagera mig och hjälpa till på något sätt.

Kl 08.20 ringer det på dörren. Först försiktigt och sedan mer uppfordrande. Det var den lille mannen från Peab som ä.n.t.l.i.g.e.n. kom med locken till belysningen i mitt badrumsskåp. Ett glas hade ju gått sönder och han skulle fixa ett nytt. Det tog bara tre månader. Där stod jag med håret på ända och höll morgonrocken om mig och han skrattade gott och räckte mig morgontidningen. Sen pratade han och förklarade på sin speciella brytning, men min hjärna sov fortfarande, så jag har ingen aning vad han sa.

Jag vaknade inte till förrän jag läste tidningen och en insändare som jag var tvungen att läsa flera gånger. What? Vk har haft några fina reportage om tiggarna i Umeå och uppsökt dem både här och i hembyn i Rumänien. Dagens insändare saknar dock svar på viktiga frågor. Varför tvättar de inte barnen? Varför lagar de inte läckande hustak? Varför odlar de inte potatis och grönsaker på mark i närheten av byarna?

En lång stund satt jag och funderade om jag läst rätt. Var det ett skämt? Efter alla reportage och diskussioner om romernas icke-existens i Rumänien, om EU-bidrag och korrumption, kvarstår fördomarna om dessa människor som smutsiga, obildade och mindre värda. Det finns tyvärr personer som, när de ser en blodig man liggande på gatan, frågar: ”Varför har han inte snutit sig?” och går förbi. Jag blir så trött.

Jag har varit ledsen hela dagen över det. Halkade så småningom iväg till båsloppisen och fixade ett bås och prislappar. På torsdag börjar jag… bås F04. På Buketten kunde man köpa tre gröna växter för 100 kronor och jag slog till. Två små spretiga palmer och en kroton. Sen gick jag och köpte en ny baddräkt. Klorvattnet har ätit upp min gamla.

Solen visade sig en liten stund i dag. Jag saknar väder att fotografera i och när jag tar ett och annat foto blir det halvdant. Rönnbären hänger kvar på träden. Lite skrumpna… och se, jag fick med vattendropparna.

vattendroppen

Ha en mysig fredagskväll <3

 

 

8 kommentarer

 1. Anders

  Mot dumhet hjälper inte ens vassa knivar…

  God sömn tillönskas och lycka till med loppisförsäljningen!

 2. Inga-Britt Gustavsson

  Man kan aldrig sluta att förvånas … Har hört kommentarer om flyktingläger som ” Varför städar dom inte upp ” !
  Min indignation gör mig förlamad !!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag är fortfarande så förbannad… kan inte släppa det där. Man skuldbelägger människor som kämpar för sin överlevnad och kan inte se det stora perspektivet. 🙁

 3. Ditte

  Väldigt trist att tidningar ägnar sig åt att sprida ”dynga”. Varför inte göra ett reportage om hur villkren är utifrån vad man ser och utan personliga värderingar. Man blir så trött….
  Kul att du snart är i gång med din båsloppis, spännande att få höra mer om det.
  Här har det inte heller blivit några fotopromenader de senaste dagarna men snart så.
  Dina rönnbär med vattendroppen var verkligen läckra. Bra fångat!
  Häar snöar det nu men den värsta blåsten från gårdagen och snöovädret verkar ha dragit vidare.
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Vk har skrivit sakliga reportage om tiggarna. Senast var de i Rumänien och besökte de tiggare som farit hem (men snart kommer tillbaka). De intervjuade till och med en minister om EU-bidragen och han lovade komma till Sverige för att själv se hur tiggarnas situation är här. Vk har inte skrivit något om smutsiga barn. Det jag blev upprörd över var en insändare från en privatperson som kanske bara tittat på bilderna och sedan ventilerade sina fördomar.
   Blåsten och snöovädret är här hos oss nu… 🙂 Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.