Marja

Den långa resan.

Kvarg, kesella och keso.

Den perfekta vinterdagen försvann efter en dag och nu är det grått och slaskigt igen. Min kropp är stel och ovillig. Lyckligvis var det vattengympa i dag och vattnet var ovanligt varmt. Så skönt.

På dagen var jag och handlade. Vid mejrivarorna stod en kvinna och spanade efter något. Till slut kom hon till mig och frågade vad det där hette som man använder när man bakar fettisdagsbullar.

–        Ööh… mandelmassa, föreslog jag.

–        Nej, inte det.

–        Vispgrädde?

–        Nej, inte det heller.

–        Jisses, tänkte jag, tror hon att det ska vara saffran? Men sen slog det mig…               kesella?

–        Ja just, kesella.

Sen började vi fundera vad skillnaden mellan kvarg och kesella är. Jag trodde det var samma sak.

Nu har jag googlat och kvarg och kesella är samma sak. Kesella är bara ett skyddat varumärke skapat av Arla. Kvarg och kesella är färskost gjord på surmjölk, medan Keso är färskost gjord på vanlig mjölk.

I Finland har man länge använt kvarg eller ’rahka’ som fyllning i bakverk eller i efterrätter. I somras fick jag den här mycket vanliga efterrätten på ett matställe.

rahka2

Kvarg vispad med grädde och lite vaniljsocker, blandat med lingon och blåbär. En syrlig och frisk efterrätt. Man kan blanda i andra bär och frukt, ex fruktcoctail på burk blir gott och förstås söta mer om man vill.

Min karelska mamma bakade ’rahkapiirakka’, kvargpaj… en finsk cheesecake kan man säga. Här finns ett recept. I stället för russin kan man lägga i ex blåbär. Mamma gjorde inte en stor paj, utan små bakverk, typ wienerbröd.

Och sen måste jag ju länka till min mammas ’rahkatorttu’ som jag skrivit om ett par gånger tidigare.

kakan2

Nu blev jag sugen att baka pajen i helgen. Ska fundera vad jag kan ta i stället för vetemjöl.

God Natt mina vänner <3

 

 

4 kommentarer

  1. Ditte

    Nu blev det ringar på vattnet, för även jag blev sugen på att prova något av de bakverk du föreslog. Återkommer! Nu har jag ju en stor ugn här och får plats med en stor plåt…
    Tack och kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag är också sugen att baka pajen. Den blir så god med blåbär i fyllningen… som en bulle med blåbärscheescake. Väldigt finskt.
      Mammas ’rahkatorttu’ har jag bakat flera gånger och den har alltid gjort succé. Den går bra att frysa och tinar fort.
      Lycka till med din nya ugn! Kram! 🙂

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Jag brukar för det mesta byta ut mjölet till en blandning av mandelmjöl och hasselnötsmjöl, det går alldeles utmärkt men blir lite tyngre. //kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, jag ska testa med mandelmjöl, kokosmjöl och ett par teskedar fiberex och byta ut jästen mot bakpulver. 🙂 Kram! 🙂

Lämna ett svar till Maria Lundmark Hällsten Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.