Marja

Den långa resan.

Hur säger du nej?

Det är kris inom sjukvården. Det saknas inte kompetens eller möjligheter, utan resurser och personal. På undervisningssjukuset NUS i Umeå står operationssalar oanvända på grund av brist på personal. Operationsköerna växer och det finns faktiskt patienter som dött medan de väntat på en operation.

I dagens Vk berättar en före detta granne till mig om hur det är att vänta på en canceroperation i flera månader. Ett mycket starkt inslag och mycket modigt av henne.
http://www.vk.se/1386829/tv-jag-vill-inte-do

Hon ställer en direkt fråga till politikerna… är de beredda att ta ansvar för att hon kanske dör i vårdkön? För det är politikerna som har det yttersta ansvaret, väl?

Landstingsrådet Karin Lundström (S) får titta på inslaget och svarar Vk så här.Till slut medger hon att politikerna har ansvaret.
http://www.vk.se/1386838/tv-sa-svarar-landstingsradet

Bra reportage av Vk… fast jag tycker att så här viktiga reportage inte skulle Plus-märkas på nätet, utan vara tillgängliga för alla att läsa.

I dag har det blåst rejält och jag är glad över att klonkandet på grannens balkong har upphört. En annan granne hade glömt en tröja hon hängt ut på vädring på balkongen. Den hade blåst ner och ärmarna flaxade hjälplöst mellan räckets galler. Jag var tvungen att påpeka detta för henne för jag var rädd att tröjan skulle rymma.

I väntan på bussen tar de flesta fram sin mobil. Jag tar fram kameran och när jag hörde det starka suset av en stormby komma i dag, riktade jag den uppåt mot björktopparna.

storm

 Ha en trevlig måndagskväll <3

4 kommentarer

 1. Anders

  Läste en forskarstudie som hävdade att en sjuksköterska tillbringar ca 50% av sin arbetstid tillsammans med patienterna och en läkare endast ca 35% av arbetstiden. Dessutom så har vi aldrig haft så många läkare som nu samtidigt som antalet vårdtimmar minskat.

  Kanske vore det idé att se över hur vården är organiserad så att största möjliga andel av landstingets resurser faktiskt kommer patienterna till del och inte försvinner i onödan?

 2. Ditte

  Så bra att detta viktiga änme belyses i VK och intervjun var stark, på många sätt. Fint att du också tar upp det. Visst äre det en organisationsfråga i mångt och mycket. Men idag kan man också få vård i annat landsting och annat land inom EU utan kostna, men det är kanske inte alternativet för många.
  Jag har bara erfarenhet från Stockholm och Södersjukhuset, men har flera vänner med svår cancer som omedelbart fått hjälp på Karolinska och SÖS och då skulle man ju tänka att Umeå skulle se hur de får till det. Men organisationen och politikerna kanske brister i kunskap och ansvar. Inte helr ovanligt…
  Apropå starka vindar, så blåser det rejält här hos oss nu i kväll, ca 11 m/sek.
  Har räddat mina blommor…
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   I dag togs ett fall upp på TV-nytt… en ettårig flicka med cancer som fått flytta runt på alla möjliga avdelningar på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm för att det inte funnits personal där hon egentligen skulle vara. Föräldrarna var väldigt kritiska.
   Det blåser fortfarande här också. 🙂 Bra att du hann rädda blommorna.
   Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.