Marja

Den långa resan.

Att bli sin egen doktor.

Jag har varit sur hela veckan och till slut gav jag efter och gick och köpte en blodtrycksapparat.

matare

matare2

Jag har inte velat göra det tidigare, därför att jag vet inte om jag vågar mäta mitt blodtryck ensam här hemma. Jag har fått för mig att jag flippar ur om trycket ligger väldigt högt. Men nu är situationen den inom sjukvården att man får bli sin egen doktor. Jag tycker det är ok att jag kollar mitt blodsocker ibland, för det kan jag reglera med mat och motion, men ett högt blodtryck skrämmer bara upp mig så att det blir ännu högre.

I dagens Vk finns en insändare som just beskriver problemet med att inte bli tagen på allvar för högt blodtryck (+huvudvärk). Läs den gärna, för jag tycker den ger en typisk bild av hur vården har utvecklats.

Jag har haft högt blodtryck och ätit medicin i många år. Jag har alltid legat på gränsen till för högt tryck, men eftersom jag inte haft andra hjärt- och kärlproblem har man ansett att jag är ’den typen’. När jag har bytt medicin, eller ökat dosen, har jag gått till en distriktssköterka och mätt trycket. Det tycker jag känns tryggt, för då får man prata lite kring sitt mående också.

Min nya husdoktor, som jag bara träffat två gånger, är väldigt pigg på att höja mina medicindoser, men bryr sig inte så mycket om att följa upp resultatet. ’Du kan ju gå och mäta det på något apotek, eller så’, sa hon, när jag sa att jag inte ägde någon apparat själv.

Ja, då måste jag våga göra det själv, av den enkla anledningen att jag vill gå ner ett steg i medicineringen. Jag måste bevisa att jag ligger bra i trycket under en längre tid och därför har jag alltså investerat i en sådan där apparat.

Jag köpte den i onsdags och i dag tog jag upp kartongen ur plastpåsen. I morgon vågar jag kanske öppna kartongen och pilla lite på apparaten och om några dagar, när jag lugnat ner mig, blir det kanske mätning. Antingen får jag bjuda hem någon som får hålla handen, eller så ringer jag upp någon som får hålla mig sällskap i telefonen. Eller så tar jag mig i kragen och fixar det själv.

I kväll ska jag se på Let’s Dance, men före det hoppas jag att min kära dotter ringer.

Ha en mysig fredagskväll <3

 

6 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Ja, vi har ju haft en regering där medicinen är höga skattesänkningar och att vi i stället får klara oss mer eller mindre själva. En tävlan mellan vårdcentralerna om kunderna och med så kort besökstid som möjligt. Pinnjakt även där. Apoteken har blivit kommersialiserade och försöker pracka på oss en massa saker när vi bara har tänkt att hämta ut medicin. Blodtryckskontrollen säljer dom som vilken vara som helst. Själv så har jag köpt en apparat för att kunna se om något oroväckande är på gång. Skulle mätaren visa det så vill jag få det kollat på en hälsocentral. Än värre är att det kommer att sökas massor av sjukvårdspersonal framöver. Det finns många utbildade sjuksköterskor som har bytt yrke efter som Landstingen inte har råd att anställa för att den förra regeringen gav ut pengar till privata börsar i stället för att satsa dom på vård och omsorg men även till skolan. Jag har små förhoppningar att nuvarande regerin skall kunna vända den trenden inom rimlig tid. Viljan finns nog men inte ekonomin. Inte än i alla fall, så länge som tvingas regera på alliansens budget. Men vi får inte förlora hoppet utan kämpa vidare.
    Ha en trevlig dag och alla dagar framöver

  2. Ditte

    Jag tror det var ett bra köp! MIn man har högt blodtryck och ännu högre blir det när han skall gå iväg och mäta det på en ”inrättning” och där man då kanske föreslår mer medicin. Mäter han det hemma blir det lättare att följa vad som händer i vardagen och då är hans tryck oftast ok, kanske p.g.a. medicineringen, men den har inte behövt ökas.
    Lycka till, det kommer att gå bra.
    Jodå, jag har också sett ”Let´s dance” men tyvärr en del ”buffring” men jag stod ut för jag gillar programmet. Och bättre had edet varit utan reklam.
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja Ditte, du har nog rätt. Jag tror att det blir bra när jag får följa mitt blodtryck över dagen. Jag vet att jag har högt på morgonen och att det sedan sjunker när jag kommer i gång och den här mätaren lagrar mätningarna så att man får ett medeltal. 🙂
      Ha en fin helg! 🙂 Kram! 🙂

  3. Maggan i Umeå

    Hej Marja.
    Ta det lugnt nu. Hetsa inte upp dig om blodtrycket. Jag har en precis likadan Omron som du köpt. Den tog jag med mig till vårdcentralen när jag var där sist för att kolla att den stämmer med deras. Endast pulsen var lite lägre än deras (dom tar ju med 2 fingrar och räknar med en klocka). Min sköterska använder mobilen (?). Summan av kardemumman har blivit att min läkare bytt ut den vätskedrivande tabletten mot en som kallas ”betablockerare”. Allt med OK från Nus. Dessutom har jag numera endast halv dos av mina båda piller. Efter 2 veckor mår jag ganska bra enligt Omron

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack för de lugnande orden! Det ska nog gå bra, bara jag kommer i gång. Jag äter också en betablockare + en annan medicin med ett vätskedrivande tillägg. Det är den vätskedrivande komponenten jag vill minska, helst slippa helt, för jag är så less att springa på toan hela tiden.
      Skönt att höra att du mår bra med din Omron. 🙂 Jag ska nog också komma överens med min. 🙂
      Ha en fin helg! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.