Marja

Den långa resan.

Och ljuset lyser i mörkret…

kyrkan

Ja, då har jag genomlidit Långfredagen och i år blev det i en mer angenäm form.
Johannespassionen, ett nyskrivet verk av tonsättaren Fredrik Sixten, uppfördes i Umeå stads kyrka av Oratoriekören. Passionsberättelsen är ett gemensamt beställningsverk av 13 församlingar i Sverige och kommer alltså att uppföras i 13 olika kyrkor i år.

Det är en dramatisk musikalisk berättelse om sveket, domen, korsfästelsen och gravläggningen. Ingen uppståndelse, men ett hoppfullt slut, för kören avslutar med orden ”och ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det.” Musiken var vacker, orgeln spelade med alla toner, kören och solisterna sjöng ur hela sitt hjärta. Jag brukar bli känslosam i såna här sammanhang, men jag njöt och följde med i texterna vi fått.

Applåderna ville aldrig ta slut och den talangfulle dirigenten Jonas Östlund var mycket nöjd. Han torkade svetten ur pannan och kastade tillrätta den långa flätan på ryggen för ett foto.

dirigenten

Jag såg att jag hade missat min buss och då hade jag tid att ta några foton inifrån kyrkan.

kyrkan4

kyrkan3

orgeln

När jag kom ut såg jag att månen var riktigt full.

fullmane2

God Natt mina vänner <3

4 kommentarer

 1. Ditte

  Vilken fin upplevelse. (Det var förstås inte inte Johannespassionen jag har hemma på skiva utan Bachs matteuspassionen, men den lyssnade jag på igår.. En inspelning med folkoperan.)
  Förstår att det var mäktigt att sitta där i kyrka och följa med i texten.
  Vackra bilder från kyrkan och även på den fulla månen.
  Jag önskar dig en trevlig påskafton.
  Kramar!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Det var en fin upplevelse. Men visst har Bach skrivit en Johannespassion också?
   Glad Påsk till er alla! 🙂

 2. Sandra från Finland

  Det låter som en givande långfredag! I min familj är vi inte särskilt kristna och påsken blir alltid lite som det råkar. Det enda som är ett stående inslag är chokladägg i mängder hela helgen runt. I år träffade vi en massa släktingar och åt ännu mera mat på långfredagen, så det var en väldigt trevligt! Idag har vi bara tagit det lugnt, men ikväll ska jag ut och dansa med mina vänner, så morgondagen blir säkert ännu mer lugn… Glad påsk på dig! 🙂

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag är nog bara kristen på påsken och det har med mina barndomsupplevelser att göra. Lidandet blev så centralt.
   Det låter som att du har haft en trevlig påsk och att gå ut och dansa är inte helt fel. Hoppas det blir riktigt kul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.