Marja

Den långa resan.

Saltkammare och musikterapi.

Hotellet erbjuder alla möjliga aktiviteter och jag var där för spa-behandlingar. I det paket jag köpte ingick sex behandlingar under tre dagar. Jag valde massage (rygg och nacke) och saltkammarbehandling de två första dagarna och musikterapi och örtbubbelbad den tredje dagen. Det blev en lyckad kombination.

Saltkammarbehandlingen har jag gjort förut och tyckte den var bra för mina bihålor och luftrör. Man försöker efterlikna miljön och luften i saltgruvorna, som ska vara särskilt hälsosam.

saltkammaren

 

saltkammaren2

Rummet är saltklätt från golv till tak och man sitter där med en skyddsrock och mössa, medan luft berikad med saltjoner blåses in genom särskilda ventiler. Från en högtalare kommer fågelkvitter som ska få en att slappna av och andas in luften lugnt.

saltkammaren4

Jag minns att jag tyckte det var lite obehagligt första gången jag hörde luften komma ut ur ventilerna. Jag tänkte på gaskamrarna i koncentrationslägren. Sen kom fågelkvittret och då kändes det mera som en klosterträdgård.
Jag fick som sagt näsblod efter två omgångar och ett ödem över ena ögat. Vet inte om det kan härledas till behandlingen.

Musikterapi provade jag även på förra gången jag var där. Då tyckte jag bara att det var skönt och avkopplande, men den här gången var det en annan musik och jag fick en riktigt häftig upplevelse.

musikterapi2

Man sitter i ett svalt rum, helst med fönstret på glänt, vänd mot de stora fönstrena mot havet med hörlurar på huvudet. Jag svepte en filt runt benen.
Musiken är enbart instrumentell och började med gitarr ackompanjerad av piano. Mycket lugnt och med en knappt märkbar melodi. Den höll på en stund och precis när jag kände tårarna bränna bakom ögonlocken, ändrade musiken karaktär. Den blev lite mer ’pockande’ och for mellan vänster och höger hörlur, runt, runt mitt huvud. Det enda jag kunde göra var att lita på att det var ok och följa med. Det var som en berg-och-dal-bana… inga tankar, bara här och nu. Jag gav efter totalt och blev nästan hypnotiserad.
Efter en stund hördes ett susande… och sedan vågors ljud som blev starkare och starkare tills jag blev tvungen att öppna ögonen för att se om vågen kom emot mig.
Det enda jag såg var båtarna som stävade fram på vattnet. Och eftersom jag hade kameran i knät, tog jag ett par snabba foton, innan den lugna gitarrmusiken kom tillbaka. Den här gången kände jag inte för att gråta, utan var helt lugn och avslappnad.

musikterapi5

musikterapi4

Sen stod en ängel bakom mig, tog av mig hörlurarna och sa ” No niin…”.

En halvtimme senare hjälpte samma kvinna mig ner i ett doftande badvatten med strålar som försiktigt masserade min kropp och själ i 20 minuter. Sen hjälpte hon mig upp, duschade bort badskummet och berömde mig för att jag tagit med mig egen handduk från rummet. Jag kände mig som pånyttfödd.

Ha en mysig fredagskväll <3 

2 kommentarer

 1. Paula i pörtet

  Men så underbart skönt det låter! Jag har jätteproblem med avslappning, kan inte sitta stilla någon längre stund utan att göra något. jag blir oerhört rastlös, det beror inte på att jag är energisk utan för att jag har varit så sönderstressad. Djupandning funkar inte heller, jag hyperventilerar direkt om jag börjar fundera på att jag andas! Därför besöker jag inte längre teatrar, konserter eller föreläsningar där man ska sitta stilla och lyssna. Antingen får jag panikångest eller så börjar det klia i hela kroppen och jag tappar koncentrationen. Men jag skulle gärna prova på massagen och kanske också musikterapin, vem vet? Hoppas får möjligheten längre fram. Då kommer du att fira midsommar uppe i lappmarkerna? Det måste också vara en häftig upplevelse. Kram från pörtet

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag känner igen det där… jag får ofta klaustrofobikänslor på bio eller teater och vill därför alltid sitta längst ut på raden så jag har möjlighet att gå ut.
   En lätt massage är bra avkoppling och musikterapi, men då måste man vara inställd på att ta den på allvar.
   Ja, det blir midsommar i lappmarkerna… med myggen. Det ska bli härligt. 🙂
   Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.