Marja

Den långa resan.

Pirita klooster

kloster13

I dag tänkte jag visa lite fler bilder från ruinerna av Birgittinerklostret i Pirita, Tallinn.

Pirita är den estniska formen av Birgitta och klostret har gett namn åt stadsdelen och floden som rinner förbi ut i havet. Klostret grundades på 1400-talet och var det största baltiska nunneklostret på sin tid. Den stora kyrkan användes i 150 år tills den förstördes av den ryska armén i januari 1575. Ett par år senare förstördes hela klostret.

Ruinerna användes sedan som nödbostäder och som byggnadsmaterial. 1980 öppnades området för allmänheten och 2001 invigdes den nya klosterbyggnaden, som byggts på platsen där sjukstugan varit.

Arkeologiska utgrävningar på området har pågått i flera omgångar sedan 1930-talet. De senaste fynden gjordes år 2003.

Jag blev positivt överraskad över hur mycket det fanns på området att utforska. I turistbroschyrerna finns vanligtvis den här bilden, till synes en gavel och inget mer.

klostret

Det är ingången till den stora kyrkan, 24 x 56 meter och uppdelad i tre skepp.

klostret6

klostret8

Runt kyrkbyggnaden skedde övrig verksamhet. Där fanns bostäder, matsalar, besöksrum m.m. De viktigaste rummen uppvärmdes vintertid underifrån med speciella ugnar.

klostret2

klostret7

Den här trappan ska leda upp till ett sovrum. Den viker av åt vänster… jag gick inte upp dit.

klostret4

Jag gick inte heller ner för den här trappan, som jag antar leder ner till matkällaren, eftersom den låg i anslutning till matsalen och serveringsrummet.

klostret5

De som hörde till klostret begravdes under kyrkans golv, men utanför fanns en vanlig kyrkogård där man kunde boka in sin sista viloplats.

klostret9

En vildvuxen trädgård och en mur inhägnade det hela.

klostret10

Här är det nya moderna klostret, som även innehåller gästrum och konferensutrymmen. Där skulle jag kunna tänka mig att bo ett par nätter.

nyaklostret

Jag kände att jag inte hann/orkade ta in allt, så jag kommer definitivt att komma tillbaka vid tillfälle. Nu är jag ju lite påläst också och ännu mer nyfiken. Och jag kommer säkert att pytsa ut fler bilder vid olika tillfällen.

Ha en skön måndagskväll <3

8 kommentarer

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Spanaren! Ja, det var riktigt spännande att gå omkring där bland ruinerna och tänka sig hur nunnornas liv var. 🙂 Kram! 🙂

 1. Judy

  Thanks Marja for the interesting history of the old abbey! Lovely photos. I’m doing family history and love the cemetery picture. Could you read the writing on the headstones? I wonder how old the oldest grave would be and is it mainly a family cemetery? Have a good week!! 🙂

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! I have more pictures and I think I’ll show them later. Most of the oldest headstones were destroyed when the abbey was destroyed by the Russian army. The headstones I could read were rather new… from 1890 and 1900. It seems that the area has been used as a public cemetary, but not any longer. I must do more research about that. 🙂

 2. cissi

  Vilken spännande plats! Jag gillar såna historiska platser och försöka tänka sej in i deras liv precis som du skrev. Fascinerande är det också med alla tekniska lösningar…..tänk att de hade ”golvvärme” redan på den tiden.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, det var nytt för mig att man värmde upp rummen underifrån. Men det var kanske lugnast så för abedissan och nunnorna. 🙂

 3. Ditte

  Tack för rundturen med tillhörande vackra bilder och bra info. Jag har varit här några gånger, men det var länge sedan och det var fint att bli updaterad, för jag hade glömt det mesta. Och även jag skulle gärna bo ett par nätter i det nya klostert.
  Undrar hur det var att vara nunna?
  Kram! Och jag ser fram emot fler bilder.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Jag vill redan nu fara tillbaka, för det var så mycket jag inte hann med…
   Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.