Marja

Den långa resan.

Och blomman heter…

balsamin

Balsamin. Jag fick ett mail av en läsare. Tack snälla!

Hittade en rosa variant i mitt arkiv, som jag tagit i början på september 2013. Jag la aldrig ut den bilden på bloggen, antagligen för att jag inte hittade något namn på blomman.

balsamin2

Den förökar sig med kapslar som ’exploderar’ och det förklarar att den växer i stora kolonier. Googla gärna, för det finns många varianter. Jag tror att jag hade en blommande krukväxt en gång som hette Balsamin.

I natt regnade det ordentligt och jag låg och tänkte att jag skulle kanske gå och flytta in blommorna på balkongen närmare väggen. Men jag orkade inte. Det hade inte gått någon nöd på dem. Million Bells frodas i väggampeln, den andra hänger på räcket och oreganon blommar.

millionbells

oreganon

Jag har skördat och fryst in en del av kryddväxterna och som tack får de nu frodas och blomma ohejdat.

Det blev bara en kort cykeltur till Ålidhem i dag. På vägen dumpade jag plastförpackningar och glasburkar i kontainrarna vid OKQ8. Sånt här gör mig vansinnig.

gormigvansinig

Hur tänker man här? ’Någon annan får sortera och någon annan får ta reda på skräpet när fåglarna har varit där och rivit i påsarna’? Om jag visste vem det är, skulle jag dumpa allt framför vederbörandes ytterdörr…

På hemvägen var jag bara tvungen att parkera cykeln och ge mig ut i skogen. Det lyste rött ur hallonsnåren.

Rött lyste det också på Språkgränd, där Bostaden har renoverat balkongerna hela sommaren. Det blev röda plåtlådor. Jag vet inte… eller varför inte?

platlador2

platlador

I morgon ska jag fira ’stugsista’ hos en vän ute vid en havsvik. Det är en sed som kommer från Finland. Den sista lördagen i augusti firar man sommaravslutning med grannar och vänner och tänder eldar eller marschaller nere vid vattnet. I Österbotten kallar man det för ’Venetiansk’ och det kan bli väldigt stämningsfullt.

Ha en mysig fredagskväll <3

10 kommentarer

 1. Comsi Comsa

  Dina blommor verkar må hur gott som helst, så de tog ingen skada av natten. =)
  Tänk att några bara struntar i att någon annan får sortera och plocka sopor efter dem. De flesta gör rätt men så finns det dessa som ger f-n i allt.

  Kramen ❤

 2. Paula i pörtet

  Hej, jag har aldrig hört talas om uttrycket men däremot så har jag en bloggvän i Österbotten som alltid firar avslutning av sommaren med fyrverkeri. Jag är ingen vän av fyrverkerier, tycker det är minst lika stämningsfullt med lyktor som svävar på himlen, men det beror nog mest på att jag tänker på alla rädda jyckar, inklusive min egen. Hoppas du fotar den venetianska högtiden!
  Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, fyrverkerier förekommer också. Vi tände ingen eld för det blåste ganska friskt, men ett par marschaller blev det. Kram! 🙂

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag kommer nog också att tycka om dem när jag cyklat förbi ett antal gånger och vant mig vid att se dem. 🙂

 3. Tove Olberg

  Blommor är alltid ögonfröjd!
  Har också några kryddor att skörda.
  Fullständigt galen av att se sånt på återvinningen blir jag.
  Plåtladorna har fin färg tycker jag som gillar färger.
  ”Stugsistan och Venetiansk” är nog en stämningsfull sammanskomst tänker jag!

 4. Sandra från Finland

  Här i Vasatrakten heter det ”villaavslutning”. Vi firade med raketer och marshaller och, vår egen tradituon, vittvinsglögg. Idag åker jag tillbaka till studiestaden, så sommaren känns verkligen över 🙂

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Vi tände ingen eld, utan nöjde oss med marshaller. 🙂 I dag känns det som höst i luften trots att solen skiner och värmer en del. På onsdag åker jag till Björneborg, så vi kommer att vara ganska nära varandra några dagar. 🙂
   Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.