Marja

Den långa resan.

Curia Arctopolis och Gallen Kallela.

ingafotter

Jag åkte lokalbuss hem från stan en dag i Finland och den här skylten skulle jag vilja se i bussarna i Umeå. Överkryssad mat, dryck och inlines finns, men inte fötterna på sätena. Jag skulle kanske skicka den här bilden till Ultra.

En dag fastnade min jacka bak i cykelsadeln och cykeln välte när jag skulle hoppa av. Jag klarade mig, men cykeln for i gatan och jag fick en smäll där bak av sadeln. Det gjorde att jag ledde cykeln och flanerade längs en av stadens esplanader… upp till Rådhusparken och det gamla rådhuset.

curiaarctopolis2

curiaarctolpolis

Arkitekten är Carl Ludvig Engel, som också har ritat bl.a. Storkyrkan i Helsingfors och byggnaderna runt torget framför kyrkan. Stadens (Björneborg) vapen med björnen syns där uppe. Curia Arctopolis betyder ungefär ’björnstadens samlingssal’. Numera används byggnaden i olika kulturella sammanhang… jag har varit där på en mottagning för utländska musiker i samband med Pori Jazz festivalen, som hålls varje år. Min syster satt i kommunfullmäktige då och hade bjudit in Johanna och mig.

I parken står bl.a. stora krukor med fuchsior.

fuchsia

fucsia2

Lite längre ner i parken står Akseli Gallen Kallela (1865 – 1931) staty. Han är mest känd för sina illustrationer till Finlands nationalepos Kalevala. På Nationalmuséet i Helsingfors kan man se hans fresker.

gallenkallela

I Juselius Mausoleum på kyrkogården kan man också se fresker som hans son har målat efter hans skisser.

mausoleum3

Mausoleet är uppfört av Juselius över hans dotter som dog i tuberkulos. Man får inte fotografera inne i det, men titta gärna på den här videon, som berättar om mausoleet och visar de fina målningarna.

Ha en lugn onsdagsnatt<3

 

8 kommentarer

 1. Maggan

  Vad fint du berättar för oss dina läsare om din resa till ditt hemland Finland. Nog märks det vart du har hjärtat. Och vad roligt att du har både släktingar och goda vänner kvar där också. Vilken rikedom att ha två ”hemländer”!
  Filmen om Juselius-masoleet var intressant. Tänk vilken kärlek till sitt barn att uppföra något sådant och att dessutom bli begravd där själv med balsamering och allt.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Maggan! Jag måste försöka vara lite längre perioder i Finland, för det berikar mig verkligen.
   Min syster ligger begravd alldeles framför mausoleet, så vi brukar titta in där. Det är så vackert och fridfullt där inne. 🙂

 2. grandmother

  Du skriver så fint och fotar så bra. Men av alla dina bilder så fastnar jag förstås för fuchsiabilderna, så trädgårdsnörd som jag är. 🙂

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Grandmother! Fuchsiorna fascinerade mig med, för de var så stora och hade så många knoppar kvar. Glömde helt bort att ta en översiktsbild av parken, men du hade nog gillat att vara där.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Lena! Ja, det stämmer, staden heter Pori på finska och Björneborg på svenska. ☺

 3. Ditte

  Tack för en fin tur och väldigt roligt och trevligt att ”höra” dig berättar. Jah kan likspm höra din röst när jag läser…
  Vackra bilder som förstärker det hela.
  Skönt att du inte gjorde dig illa när du fastnade i cykeln…
  Kram från ett vackert och soligt Stockholm.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! 🙂 Jag hoppade av cykeln och höll balansen, men fick en spark i rumpan av sadeln när cykeln for i marken. 🙂 Det kunde ha gått illa om jag hade stupat i gatan. 🙁
   Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.