Marja

Den långa resan.

Ett något förvirrat inlägg.

regnbagsfarger

Regnbågstema hos Ohlssons tyger. Så vackert. Blev nästan sugen att fixa en sådan lampskärm till taklampan i sovrummet.

Det har pratats och skrivits mycket om flyktingsituationen de senaste dagarna. Jag skulle vilja skriva något om det, men har svårt att formulera mig. Det är så överväldigande.

Jag beundrar ungdomarna som de senaste nätterna har tagit hand om hundratals flyktingar på tågstationen i Umeå på väg till Norrbotten och Finland. De har fixat mat, samlat in pengar och kläder och hjälpt dem vidare. Man kan ju fråga sig var de vuxna finns… politikerna?

I dagens Vk har Malin Rönnblom, statsvetare vid Umeå Universitet, skrivit en tänkvärd krönika där hon undrar när solidariteten ska bli politik. I en krissituation är det självklart för de flesta att ställa upp solidariskt med hjälp, men hur ska man kunna omsätta denna solidaritet till politik när den värsta krisen har lagt sig? Kommer solidariteten och rättvisan att få stå tillbaka för ekonomiska argument?

Samma tankar förs upp i Sara Meidells krönika i dag. ’Finns det plats i Umeå för lidandet?’ frågar hon. Politikerna befinner sig inte i verkligheten. De överlåter åt kyrkan och frivilliga att ta hand om de romska tiggarna. De deltar i kampanjen ’Kiss homophobiaGoodbye’ genom att förenas i en kyss i Utopias dörrar. ’Välkommen in och sprid din kärlek till de som bäst behöver den’, lyder texten. Ett tydligt samarbete med kommersialismen i köpcentret Utopia och en misslyckad flirt med HBTQ-grupperna i Umeå, tycker jag det verkar som. Det känns inte roligt längre.

Jag tittade på Debatt i går kväll och hade svårt att förstå de danska politikernas argument. Däremot var Kofi Annan väldigt tydlig hos Skavlan i kväll.

Ja, det är mycket att ta in nu och det går inte att värja sig.

God natt mina vänner<3 

 

 

 

8 kommentarer

 1. grandmother

  Men klart som korvspad….. 🙂
  Jag håller med dig om att man kan undra var politikerna håller hus. Fjantiga bilder där man pussar i luften, vad betyder det? Absolut ingenting. Kram

 2. Sandra från Finland

  Jag känner lite detsamma här på andra sidan sjön. Det är för stort och för mycket att ta in, samtidigt som något ju måste göras. Eftersom jag inte är politiker utan fattig studerande gör jag det jag känner att jag kan – donerar pengar till Röda Korset, anmäler mig som frivillig att packa ihop hygienpaket… Men det känns så futtigt, då man borde göra något stort som förändrar från grunden.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag känner igen den där känslan… när jag var ung var jag alltid frustrerad över att jag inte kunde förändra allt. Nu tänker jag annorlunda. Att göra det lilla man kan räcker mer än väl. Bättre det, än att sitta med armarna i kors och säga att man ändå inte kan förändra något. Att visa vad man tycker och var man står, är också att påverka.
   Kram Sandra! ☺

 3. Inga-Britt Gustavsson

  Marja ! Jag blir så glad åt dina kloka ord… Men , samtidigt vill jag skrika och sparka i väggarna !!
  Vad sysslar dessa potentater i EU med ??
  Taggtrådsstängsel ….. Ska det överhuvudtaget tillåtas i Europa !!
  KRAM , till dig , men inte till dessa handlingsförlamade politiker !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.