Marja

Den långa resan.

Bankerna… vad gör man?

När jag var på Kreativa kursen senast, var vi i lokalerna för Vindelns Folkhögskolas filial här i Umeå. Vi var de enda i lokalerna, förutom två kvinnor med ett par barn som kom dit för att städa. I dag läste jag i Vk att det var två av de tiggande romerna som fått deltidsjobb av skolan. Hur bra som helst, tills de skall få sin lön. De kan inte öppna konto i någon bank som skolan kan betala ut lönen på. Kvinnorna har giltiga id-handlingar, men bor i husvagn och har då ingen adress. Enligt Finansinspektionen har alla rätt att öppna ett konto om man har ett giltigt pass eller id-handling. Banken ska också kontrollera att kontot inte kommer att användas för penningtvätt eller för att finansiera terrorverksamhet. Hur kontrollerar man det? Kanske enklast att neka alla ’skumma personer’ ett konto då.

Jag blev ju själv nekad att ta ut pengar i somras när min väska med mitt svenska id-kort hade blivit stulen. Mitt finska pass dög inte för ’det kunde ju vara förfalskat’, nej det krävdes en SVENSK id-handling. Hur många stulna och förfalskade svenska pass cirkulerar inte på marknaden? Jag har inte ännu kommit över den känslan av att stå där ’naken’, utan identitet och trovärdighet. Nåja, jag röt ju till och fick ut mina pengar, men de här kvinnorna är i totalt underläge.

Bankerna är egentligen inte intresserade av den lilla människan, utan gör helst affärer med storföretagen och investerarna. Kontanthanteringen har nästan helt upphört och kommer man till banken med pengar man vill sätta in på ett konto, måste man fylla i ett formulär och redogöra för varifrån pengarna kommer. ’Ur madrassen’, skulle jag skriva.

Jag förstår inte varför man trycker nya, fula sedlar, när man strävar mot ett kontantlöst samhälle? Och sen uppmanas man att gå till banken och sätta in sina gamla sedlar innan de blir ogiltiga. Och fylla i den där blanketten… ’hittade dem i madrassen eller var det spargrisen’… sak samma. Ha, ha, kom att tänka på hur vi gjorde som nygifta i slutet på 60-talet. Vi hade våra pengar i en skolåda under sängen.

Vi får ju hoppas att det ordnar sig för kvinnorna, så att de får ut sin lön.

Den förlamande tröttheten håller i sig. Jag försöker fara ut en stund varje dag och i dag behövde jag handla igen. Jag fick julkänsla när bussen for förbi alla rönnar och oxlar på Ålidhem. Löven är borta, men träden är fulla med knallröda bär. Så vackert på de kala kvistarna.

28oktober2

28oktober

Har ni stått under ett träd som släpper sina löv trots att det är vindstilla? Det är ett magiskt, lätt regn.

oxelnslov

Ha en skön onsdagskväll <3

 

 

8 kommentarer

  1. Maggan

    Varför är inte du Sveriges finansminister eller chef för Riksbanken?
    Du kläder mina tankar i ord. Det är en katastrof för Sverige att detta är sant.
    Penningtvätt och terrorhot? Två kvinnor som lyckats få jobb istället för att sitta och frysa på gatan. Och när lönen ska komma – stopp på banken för att ens ID-kort inte godkänns. Något måste göras för att lösa deras problem. Kontanter är ju snart inget som förekommer i vårt svenska fädernesland. Och som du nämner, vad ska vi ha våra nya sedlar till?
    Euro hade kanske varit lämpligare.

    E

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, euro hade varit lämpligare.
      Jag har hört så många konstiga historier på sistone om folk som inte fått öppna konto på banken…
      Kan vi inte gå ihop och bilda en egen bank?

  2. Ditte

    Ja, man kan verkligen undra. För egen del använder jag mest kontanter och vid större inköp blir det kort, men bara kreditkort, efter dte att jag blev bestulen och mitt bankkort länsades på åtta minuter.
    Vad gäller att öppna bankkonto så har jag gjort dte i flera länder både inom och utom EU och det har aldrig varit en lätt procedur.
    I Spanien får jag inte öppna ett konto om jag inte har en fast adress och ett s.k. ”NIE nummer”, en sorts personnummer.
    Men kvinnorna borde kunna få en bankgiroutbetalning och på banken ta ut kontanter.
    Men visst blir man trött…
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      De här kvinnorna bor i en husvagn i ett läger för tiggare och har ingen adress, vilket behövs för en utbetalning. Rektorn för Folkhögskolan har varit i kontakt med alla banker och de avvisar med olika skäl. Uppenbarligen vill de inte befatta sig med vem som helst. Eller vågar inte. Migrationsverket har en överenskommelse med ICA-banken, men Folkhögskolan hör till Landstinget och kan inte betala ut i cash heller. Tänk att det ska vara så krångligt.
      Kram! 🙂

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja visst är det magiskt… jag minns att jag gjorde det som barn och låtsades att jag var i en annan värld, en sagovärld. 🙂
      Kram! 🙂

  3. Inga-Britt Gustavsson

    Jag får lust att lägga mig framför riksdagshuset och hungerstrejka . Eller varför inte framför Riksbanken !?
    Ska vi göra det ??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.