Marja

Den långa resan.

Några snabba reflektioner.

1. Tyckandet tar aldrig slut. Återigen en insändare i dagens Vk, där en person försvarar Lennart Holmlunds uttalanden om de romska tiggarna. ”Okej att det var opassande att han sa högt det många andra tyst tycker, men vi vet väl alla hur han är på gott och ont.
Där kom det. Det där uttrycket som jag, trots alla mina år i kommunens tjänst, aldrig fattat. Jag har flera gånger undrat över Holmlunds sätt och uttalanden och alltid fått en lätt armbågsstöt i sidan med orden ’du vet ju hur han är’.  För mig är det ett mysterium att ingen har brytt sig om den ständiga ström av grodor som hoppat ur den mannens mun. Eller är det så att vi behöver en ’driftkucku’ som säger det vi tänker. I så fall är vi alla fega stackare.

2. Rättegången mot de tre män som stod åtalade för misshandeln av Niklas Lindgren aka Hagamannen är över. Niklas berättar att han var livrädd, trodde att han skulle bli dödad, hans liv är förstört och även hans framtid. Déjà vue! Var det inte så, nästan exakt på orden, som ett av hans offer uttryckte sig. Kvinnan, som blev våldtagen, brutalt misshandlad och lämnad liggande vid älvkanten. Kvinnan som fick släpa sig hem med brutet ben och själv ringa efter hjälp. Har någon påpekat det för Niklas, för själv verkar han inte ha någon empati?
Rättegången verkar ha varit ett mindre kaos med bl.a. vittnen som plötsligt fått minnesförlust och de tre männen släpptes fria i avvaktan på dom. Det sägs att det betyder att domen kanske inte blir fängelsestraff. Oberoende av omständigheterna tycker jag inte att det är ok att ta en privat hämnd och det tycker jag verkligen ska straffas. Det om något är o.l.a.g.l.i.g.t. och frikänns de här tre männen kan det skicka ut mycket konstiga signaler och till och med bli prejudicerande.

3. Något jag inte visste om. Häktet i Umeå har ingen egen rastgård, utan internerna har dagligen skjutsats 28 mil tur och retur till Skellefteå för en timmes rastning. Hallå, hallå, hallå. Hur mycket har inte det kostat i bensin och personal? Fyra timmar i bil för en timmes rastning! Varken miljövänligt eller humant. Är det bara korkskallar som sitter och bestämmer här. Bygg en rastgård eller öppna ett fönster och låt internerna gå/springa på ett löpband. Och ni som klagar på att flyktingar kostar pengar… shut up!
Kolla hur pengarna används på hemmaplan i stället, fixa det och klaga sen (för att travestera era egna argument)!

Sådärja. Tack för ordet.

Ha en trevlig onsdag <3

16 kommentarer

 1. Annette

  Jaa du, själv har jag följt rättegången mot den som misstänks ha mördat Lisa Holm. Jag försöker och försöker förstå hur man fungerar om man stryper/hänger en sjuttonårig flicka och, som det verkar, njuter av att ha kontroll över hennes liv och död. Och sedan mosar in henne i ett skåp som bara är 24 cm brett, så kroppen bryts sönder. Och så sitter han bara där lugn och samlad och nekar, trots att hans DNA finns överallt på hennes kläder. Trots en hel drös annan bevisning. En psykopat troligtvis, och dem kan nog ingen normal människa på allvar förstå. För familjens skull önskar man att han kunde ge en förklaring, hur sjuk den än skulle framstå för en normal person.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, det där är ju så svårt att förstå, men psykopater har ingen empati. Hela den förundersökningen och rättegången verkar också så konstig… jag har inte ens klarat av att hänga med i alla turerna. Jag tänker ju mest på Lisas föräldrar. Hur hanterar man en sån sorg?

 2. Sandra från Finland

  Vad bra med en egen blogg, där du också får tycka till! Knäppa politiker finns det på den här sidan sjön också, det är riktigt så man skäms över allt vad de kommer undan med. Som någon skrev idag: vad ska en manlig politiker göra för att inte bli omvald? Dö, tydligen, för rasism, sexskämt, nakenbilder på telefon och allt annat elände kommer de tydligen undan med.

 3. märta

  Håller helt med. Dessutom ”måste” han nu leva i rädsla och avskildhet. Men hallå. Gissa vad han gjorde mot en hel stad. Jag minns fortfarande hur orolig alla var för att gå hem, inte vara ute, begränsad rörlighet. Sedan behöver vi inte någon medborgargarden som tar lagen i egnahänder. Såg igår kväll från Peru , uscch.
  Häktet i Umeå är ombyggd för x miljoner. Rastplats på taket. Måste vara något tillfälligt eftersom de kör till Skellefteå.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag kan inte känna någon sympati för Niklas, men det är fel att hämnas på ett privat plan. Och ännu värre om killarna inte blir straffade…
   Hur svårt är det att ordna med en rastplats?
   Kram! 🙂

 4. Helena Nilsson Springare

  Hej Marja.. Häktet i umeå HAR två rastgårdar.. både för de med restriktioner och de utan!

  Arresten i Umeå är ett HELT annat ställe än häktet (men media och journalister i allmänhet har ganska svårt med skillnaden tyvärr) och arresten ligger på bottenvåningen i polishuset medans häktet ligger högst upp i huset (där det alltså finns rastgårdar) och där de intagna får sina promenader varje dag…

  De om sitter i arresten och de som sitter i häktet sitter alltså på två olika ställen och med olika lagstöd (om varför de sitter där de sitter) och för övrigt så borde journalister rent allmänt läsa på om skillnaderna! Det är ofta det blir den här typen av missförstånd! Tyvärr.. Häktet i Umeå har fått mycket oförtjänt kritik om det varit ”konstiga” saker som hänt i arresten. När jag jobbade på häktet tex så fick häktet skit för att personal nere i arresten tagit rullstolen från en kille under de första dagarna. Detta fick uppmärksamhet i bla tv 4 som gjorde bort sig rätt ordentligt!

  Det är som att någon klagar om att de blivit dåligt bemötta inne på konsum, fast de egentligen varit inne och handlat på Ica 😀

  Krångligt, men du förstår säkert?

  Håller med om att det här med Hagamannen skickar ut helt fel signaler… Och det här med att ta lagen i egna händer kan ju få rätt läskiga konsekvenser!! Att behandla folk lika / olika beroende på situation blir knepigt… vem ska bestämma vad som är rätt / fel och hur blir det i slutändan?

  Intressanta frågeställningar med många svar… Ha det så bra Marja! 🙂

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, jag förstår och tack Helena för klargörandet. Jag tyckte det var konstigt att häktet inte hade rastgårdar där uppe på taket. Håller med att det är viktigt att hålla isär begreppen, i synnerhet om du är journalist. Jag hoppas du inte har något emot att jag citerar delar av din kommentar i bloggen. Rätt ska vara rätt. Men faktum kvarstår att interner transporteras till Skellefteå. Varför kan inte arrestens interner använda häktets rastgårdar?
   Ha det bra! Kram! 🙂

 5. Freja

  Håller med dig på alla punkterna. Jag reagerade på artikeln om hur otäckt det hade varit för honom på samma sätt som dig, men oavsett det är det aldrig OK att ta lagen i egna händer. Självförsvar är OK men inte överfall som det var i det här fallet!

 6. Maria Lundmark Hällsten

  Oj, Marja…så bra skrivit, alltihop. Jag hade nyss högläsning direkt ur ditt inlägg och sa till Åke, att där tog ju Marja orden ur min mun, detta om polisernas rastning av interner, sa jag till honom igår 😀 Nicco lyssnade på alltihop och höll med om allt, kloka ord och inga visor. //Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Maria! Nu har ju Helena klargjort att häktet har en rastgård, men att det är arrestens interner som far fram och tillbaka. Vilka det än är, så är det ju idiotiskt att arrestens interner inte kan använda rastgårdarna i Umeå.
   Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.