Marja

Den långa resan.

Vi-och-dom-tänket.

”Varför kommer ni hit om ni inte följer våra regler?” Bland annat detta skriker en busschaufför till de flyktingar han ska köra upp till Umeå. På en filmsnutt som filmats av en av passagerarna får man höra hur han skriker på engelska och svenska så att barnen börjar gråta av rädsla.
Javisst, utifrån säkerhetsskäl har han rätt att kräva att alla, även barnen sitter bältade, men det går att informera dem om ’reglerna’ på ett lugnt och sakligt sätt. Dessutom måste man ju verkligen bemöda sig att kolla upp att det inte uppstått missförstånd/oförstånd på grund av språkförbistringar.

Men hans sidoreplik på svenska avslöjar en hel del av den allmänna uppfattningen. Det handlar inte om lagar och regler, för det är självklart att de ska vara lika för alla, utan om att de som kommer hit ska vara som vi vill att de ska vara; de ska vara som vi, för vårt sätt att leva är ju det rätta. Allt annat är konstigt, främmande och skrämmande. Vi-och-dom-tänket finns alltid nära till hands.

Min första tanke när jag såg och hörde detta var: Mäh… vi följer ju inte heller våra regler. Det ligger hundskit längs med vägarna, fötter läggs upp på sätena i bussen och väldigt få sätter på sig bältena, trots uppmaningar, i långfärdsbussarna. Vi cyklar på gågatan och skiter i cykellysen i mörkret o.s.v. Ja, listan kan göras lång… Så det busschauffören vräkte ur sig var inte bara korkat, utan nervärderande mot en hel grupp. Vi-och-dom.

På tal om regler och irritation så har problemet med den skällande hunden i vårt hus löst sig. Det är alltid bäst att ta itu med problem innan de växer och blir omotiverat stora. Ofta går man omkring och är irriterad och pratar om den som stör i stället för med den. Till slut kan det bli riktigt obehagligt och svårt att reda ut. Jag klappar mig själv på axeln.

I natt, när jag inte kunde sova, stod jag och försökte vika en komplicerad vikning till ett minialbum. Jag ville göra en speciell födelsedagshälsning till en speciell person, men det blev ett dragspel med trasigt hörn.

minialbum

Tre scrapbookingpapper skulle vikas och sammanfogas i ett intrikat mönster. I boken ser det färdiga albumet jättespännande ut när man vecklar ut det… i verkligheten blev det bara klumpigt. Men jag lärde mig en fin vikning, som jag kommer att använda på ett papper. Det räcker.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

4 kommentarer

 1. Freja

  Jag såg den filmen igår, det är helt klart att han beter sig mycket olämpligt och att han knappast skulle betett sig så mot någon som kunde svenska! Jag iriterar mig mycket på medias sätt att välja vinkling på sina nyheter just nu. Det finns gott om goda exempel att visa, men de väljer ofta att vinkla och framhäva de dåliga exemplen. Senast igår hörde jag på lokaltv en intervju med en chef på en hälsocentral som uttalar sig att det med de nykomna asylsökande har de svårt att hinna med ”vår egen befolkning”. Jag vill genast rätta den chefen, för om de asylsökande bor i området så INGÅR de i den ”egna befolkningen”… Varför ska det alltid skapas vi och dem!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Läget är ju mycket spänt just nu och folk blir rädda och fördomsfulla av allt negativt som media skriver. Inte bra! 🙁

 2. Inga-Britt Gustavsson

  Marja ! Du uttrycker så bra allt jag tänker … Jag vill skrika och sparka i väggarna !
  Har i allafall anmält mig till att bli godeman åt ensamkommande flyktingbarn i dag . Samt att jag pratar med alla jag kommer åt om att vi behöver dela med oss !

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Inga-Britt! Så bra att du blir godeman åt flyktingbarn. Tack för det! Jag skulle så gärna engagera mig mer praktiskt, men just nu är min hälsa inte pålitlig. Vill inte påbörja något jag kanske måste avsluta. Men så fort jag känner mig bättre, så…
   Kramar! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.